Završeno Veliko finale Sportskih igara mladih u Sarajevu

Nakon 120 dana takmičenja u 45 bh. gradova i polufinalnih turnira u Mostaru, Srebrenici, Bihaću, Tuzli i Zenici, održano je i Veliko finale 12. Plazma Sportskih igara mladih. 900 dječaka i djevojčica, iz više od 60 bh. gradova, uživalo je u trodnevnim takmičenjima ali i zabavnom programu.  

Sarajevo je u periodu od petog do sedmog jula bilo domaćin najboljim ekipama iz svih dijelova Bosne i Hercegovine na završnici ovogodišnjih Igara. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Vlada Federacije BiH, a specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH koji podržava projekte koji imaju za cilj jačanje sportskog sistema u BiH te promoviše olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo poštovanje, izvrsnost i fair play. Partneri Velikog finala u Sarajevu su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Regional Cooperation Council, Općina Ilidža i Turistička zajednica KS. 

Djevojčice i dječaci su u sklopu Finala, pored takmičenja, učili o zaštiti životne sredine, ekologiji i reciklaži u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH te kroz projekat ''Zero waste – Budi dio igre čuvajmo našu planetu'' koje Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola. U okviru projekta ''Equal chance for every child'' u saradnji sa UNICEF-om, na Finalu je organizovana i radionica o volonterizmu u cilju podizanja svijesti o ovoj važnoj temi, te radionica o važnosti obrazovanja i osnaživanja djevojčica i žena u društvu realizovana u saradnji sa Vijećem za regionalnu saradnju – RCC. Posebno iznenađenje za sve finaliste bio je FIBA Eurobasket trofej i maskota Eurobasketa ''Bounce'', koji su posjetili Veliko finale Igara u Sarajevu, a svi prisutni su iskoristili priliku za slikanje. 

  NBA finale: Golden State odmoran, Boston iscrpljen i ozlijeđen

Coca-Cola Cup, takmičenje u malom nogometu za dječake i djevojčice koji su 2006. godište i mlađi, već desetu godinu zaredom se održao u BiH, a direktan prijenos finalnih mečeva, gledatelji su mogli pratiti putem malih ekrana na Nova Sport TV. Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja u malom nogometu u kategoriji 2006. godište i mlađi su ekipe ''Kost i koža'' iz Banovića i ekipa ''Zvornik'', te će ovi dječaci i djevojčice predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara koje će se u Splitu održati od 16. do 20. augusta. Ovogodišnja takmičenja u malom nogometu za djevojčice održavaju se pod pokroviteljstvom UEFA Foundation for children. 

Prije svečane dodjele medalja, mnogobrojni gosti odigrali su utakmicu u igri između dvije vatre sa najmlađim SIM-ovcima, a potom su mali SIMovci, velikima dodijelili medalje. Proglašen je i novi Mladi Ambasador, Aleksej Sandić, učesnik Igara koji se svojim ponašanjem, na terenu ali i van njega, pokazao kao neko ko bi trebao biti uzor novim generacijama SIMovaca. Ove godine, Igre su dodijelile i nagradu „naj SIM treneru“, Josipu Iliji Kalfiću iz Čapljine koji sa svojim ekipama godinama dolazi na Igre, a nagradu je zaslužio zbog  pedagoškog pristupa i sjajnog odnosa sa najmlađima kao i svim onim lijepim stvarima koje trener može pokazati i prenijeti svojim igračima. Velikoj SIM porodici Ambasadora među kojima su, Aleksander Čeferin – predsjednik UEFA-e, Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Matić, Džanan Musa, Johannes Hahn, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, Miralem Pjanić, Vedad Ibišević, Marica Gajić, Nemanja Matić, Karl-Heinz Rummenigge, Nikola Karabatić i mnogi dr., ove godine pridružio se i Benjamin Burić, bh. rukometni reprezentativac i jedan od najboljih evropskih golmana, a plaketu Ambasadora Igara uručio mu je Haris Deliahmetović, predsjednik organizacionog odbora Igara u BiH. 

  FOTO: Završeno prvo izdanje Ivandanjskog turnira 3 na 3

Podršku malim SIM-ovcima na svečanoj dodjeli medalja pružili su Adnan Muminović –  savjetnik u uredu premijera FBiH, Edin Forto – premijer KS, Davor Bošnjak – predstojnik Ureda ministrice civilnih poslova BiH, Ivana Mijatović – ministrica kulture, sporta i mlade TK, Senada Dizdarević, ministricu pravosuđa i uprave TK, Ernest Imamović – gradonačelnik Goražda, Stjepan Dujo – načelnik Općine Novi Travnik, Mladen Mišurić-Ramljak – načelnik Općine Kiseljak, Vladan Milovanović – šef kabineta načelnika Opštine Srebrenice, Ognjen Marković i Emina Bašić-Poljak u ime Regional Cooperation Council-a, Irfan Čengić, Malik Garibija, Razija Mujanović, Amer Čolan – generalni sekretar KSBiH, Benjamin Burić, Milosav Parezanović, izvršni direktor marketinga i prodaje kompanije m:tel, Silvia Sić, brand manager kompanije Podravka i Vedada Šećerbajtarević, glavna i odgovorna urednica RSG radija. 

Medalje su u 2022. godini otputovale u Sarajevo, Mostar, Zvornik, Brčko, Gračanicu, Banoviće, Bijeljinu, Srebrenik, Gradačac, Stolac, Zavidoviće, Gornji Vakuf-Uskoplje, Ljubuški, Maglaj, Kakanj i Banja Luku, a pobjednici ovogodišnjih Igara predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnom finalu Igara u Splitu gdje će naši mali reprezentativci odmjeriti snage sa dječacima i djevojčicama iz Srbije i Hrvatske. Plazma Sportske igre mladih će svoje ovogodišnje aktivnosti nastaviti kroz m:tel SIM Turneju radosti u 6 gradova.

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://www.tnt.ba
Alem je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija naše Grupacije. Voli da piše o svom poslu, marketingu, online zaradi i putovanjima.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi