back to top

Završena proslava 31. obljetnice Dana obrane Livna

Desetodnevna manifestacija obilježavanja 31. obljetnice obrane Livna, koja je otpočela 13. travnja obilaskom sektora livanjske bojišnice a zatim nastavljena nizom kulturnih, športskih i obrazovnih programa, danas je završena Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Livna kojoj je prethodila sveta misa u crkvi Svih svetih u Livnu nakon čega je kroz središte grada do zgrade Narodnoga sveučilišta održan svečani mimohod u znak sjećanja na sve poginule branitelje.

Današnjoj Svečanoj sjednici uz brojne goste nazočili su: predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Zdravko Andabak, ratni ministar obrane Hrvatske republike Herceg Bosne Vladimir Šoljić, hrvatski general Ljubo Ćesić – Rojs, hrvatski general Rahim Ademi, ratni zapovjednik obrane Livna na sektoru Korićina Ante Čolak, predsjednik Vlade ZHŽ Predrag Čović, ministri u Vladi Hercegbosanske županije Gordana Nakić, Draško Dalić, Mario Lovrić i Božo Perić, brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata HV i HVO-a, te brojni predstavnici vlasti općina i gradova prijatelja grada Livna.

U ime Vijeća ministara BiH i u svoje osobno ime nazočne je pozdravila predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto  – Danas s osjećajem zajedništva i ponosa obilježavamo 31. obljetnicu obrane Livna i livanjskog kraja prisjećajući se onih dana kada je jedini cilj bio obraniti svoj dom i svoj narod. Teško je pronaći prave riječi za doprinos koji su naši branitelji dali u tada jako složenim kako političkim tako i vojnim prilikama. Stoga zahvalnost, spomen i ponos jesu i moraju biti naša trajna obveza. Srce i ljubav naših branitelja bili su jači od svakog oružja – poručila je na kraju gđa. Krišto.

Obraćajući se nazočnima gradonačelnik Livna Darko Čondrić je istaknuo – Glavno oružje naših branitelja u tim teškim ratnim godinama bilo je prije svega domoljublje, hrabrost i ustrajna volja u obrani svoga kraja u obrani svojih obitelji. Podnijeli su veliku žrtvu dali svoje najbolje godine a mnogi od njih i svoje živote. Mi upravo danas baštinimo plodove te žrtve, baštinimo slobodu i mir. Svoju zemlju može braniti samo hrabar, čvrst, pošten i odlučan čovjek, upravo danas trebamo takve odlučne i hrabre, odgovorne i poštene ljude, trebamo biti ustrajni u iznalaženju boljih i pravednijih rješenja kako ostati i opstati u domovini Bosni i Hercegovini, ostati i opstati  u našem Livanjskom kraju – zaključio je gradonačelnik Čondrić.

U ime koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata nazočnima se obratio Ante Čolak, ratni zapovjednik i načelnik Stožera livanjske brigade „Petar Krešimir IV“ koji je između ostaloga rekao     – Pokojni general Janko Bobetko obilazeći Livno i Tomislavgrad u trenutku pada Kupresa, 10. 4. 1992., u svojoj knjizi Sve moje bitke, na 211-oj stranici piše o tadašnjem stanju na ovim prostorima slijedeće: „To ukazuje koliko smo često bili naivni i kako nismo organizirali ono što smo trebali, praksa je poslije pokazala da su sve poduzete mjere došle u zadnji čas i da su bile presudne za obranu toga dijela teritorija. Pristupio sam odmah formiranju zapovjedništava za pojedine pravce i za Livanjski pravac odredio generala Antu Rosu“.  Obrazlažući ranije poduzete mjere za pripremu obrane Livna koje su prethodile prvom napadu na Livno, Čolak je dodao –  23. 9. 1991. godine osnovana je livanjska Brigada, jedanaesta brigada kod Hrvata odmah nakon osnivanja Gardijskih brigada u RH i bili smo spremni za taj prvi napad na Livno 13. 4. kojega su izvele snage Banjalučkog korpusa. Iako smo imali manjak osobito u protuoklopnom i dalekometnom topništvu imali smo ono što su oni mislili da mi nemamo; glavu, srce i ja ću reći sigurnost i petlju – istaknuo je gosp. Čolak.

završena proslava 31. obljetnice dana obrane livnaPo završetku svečane sjednice ispred Spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda položeni su vijenci i upaljene svijeće. Pored brojnih izaslanstava ispred Vlade Hercegbosanske županije vijenac su položili  ministri u Vladi Draško Dalić, Gordana Nakić, Mario Lovrić i Božo Perić.

 

Proslava 31. obljetnice obrane Livna i Livanjskog kraja nastavljena je u Memorijalnom centru Rujani i u školi u Čelebiću.

Vlada HBŽ-a

 

Objava Završena proslava 31. obljetnice Dana obrane Livna pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas