Započeli radovi na obnovi muzeja HVO-a u Mostaru

Zamjenik ministra obrane Slaven Galić i general Ivica Jerkić posjetili vojarnu „Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić danas je posjetio vojarnu ”Stanislav Baja Kraljević” zajedno sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera general bojnikom Ivicom Jerkićem, a primio ih je zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH brigadir Martin Pažin. Glavna tema radnog sastanka bila je upoznavanje s misijom i aktivnostima pukovnije  s posebnim osvrtom na početak radova obnove zgrade Vojnog muzeja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH u vojarni ”Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru.

Tom prigodom, brigadir Martin Pažin predstavio je plan I faze rekonstrukcije zgrade za unutarnje postave Vojnog muzeja, a koja se sastoji od zamjene i ugradnje vanjskih otvora, obnove vanjske žbuke, te rekonstrukciju unutarnjih pregradni zidova.Ova se faza radova realizira sredstvima donacije, a odvija se na temelju potpisanog memoranduma o sporazumijevanju između Udruge nositelja ratnih odličja HVO FBiH i Ministarstva obrane BiH. Budući da je zgrada podignuta za vrijeme Prvoga svjetskog rata,  radovi rekonstrukcije obavljaju se zakonski definiranim okvirima za zgrade kulturne baštine.

Posjeta vojarni Stanislav Baja Kraljević/bljesak.info

Povjesna uloga HVO-a

Prigodom obilaska radova zamjenik ministra obrane Slaven Galić je naglasio ”Vojni muzej je jamstvo da će se o povijesnoj ulozi i značaju postrojbi Hrvatskog vijeća obrane nastaviti govoriti i prenositi budućim generacijama”. Ministarstvo obrane će u naredne tri godine uložiti 540.000 KM za ovaj Vojni muzej i to po 180.000 KM za svaku godinu, naravno, ista sredstva će biti na raspolaganju i za druge dvije pukovnije OS BiH, istaknuo je Galić

Na kraju radnog posjeta, brigadir Martin Pažin je izrazio zahvalnost zamjeniku ministra obrane Galiću i zamjeniku ZS OS BiH generalu Jerkiću na dolasku te na potpori da se nakon višegodišnjih priprema započelo s radovima na Vojnom muzeju.

Podsjetimo, formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga BiH 2005. utemeljena je 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH. Pukovnija baštini identitet, tradiciju i kulturno povijesno naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda. Pukovnija je smještena u vojarni Stanislava Baje Kraljevića na mostarskom Heliodromu – Rodoč, koja je većinom ustupljena na korištenje Sveučilištu u Mostaru. Temeljem zakonskih akata, 1. pješačka (gardijska) pukovnija OS BiH ima zadaće da: priprema, istražuje i baštini povijest postrojbi Hrvatskog vijeća obrane i hrvatskog naroda u BiH, surađuje s braniteljskim udrugama i civilnim institucijama; objavljuje publikacije pukovnije; čuva kulturno-povijesno naslijeđe, tradiciju, narodne i vjerske običaje hrvatskog naroda u BiH; drugima prenosi znanja o povijesnim običajima, kulturi odijevanja i ponašanju pripadnika pukovnije; vodi vojne klubove pukovnije i upravlja muzejem pukovnije.

Središnji muzej i četiri odjela

Muzej se sastoji od središnjeg muzeja (vojarna ”Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru) i četiri odjela (u vojarnama Livno, Kiseljak i Orašje te spomen-obilježju zaustavljanja tenkova Široki Brijeg – Polog).

Zgrada Vojnog muzeja na kojoj su ovih dana započeli radovi obnove i rekonstrukcije sastoji se od četiri etaže: podruma, prizemlja i dva kata. Postojeći prostor je moguće prilagoditi i organizirati prema potrebama muzeja. U dispoziciji podruma predviđa se smještanje instalacijske prostorije, depoa i prostora za pripremanje izložbi.Na etaži prizemlja planiraju se izložbeni prostori i sanitarije. Na prvom katu planirano je izložbeni prostor za pješačko naoružanje. Drugi kat je namijenjen za knjižnicu, čitaonicu i urede. Unutarnju muzejsku postavku čine sljedeće zbirke: naoružanja, tehničko-tvarni sredstava, odora, ratnih zastava i amblema, dokumentarne građe, audio zapisa i videozapisa, kulturno-povijesna zbirka, zbirka nakladništva i hemeroteka, fotografija, sredstava veze, spomen-soba poginulim pripadnicima HVO-a, zbirka posebnih te novijih događaja.

Važnost muzeja je i da će se moći kroz kulturni turizam ponuditi vrijedne povijesne izloške usmjerene na obogaćivanje indetiteta i pomoći da se evociraju uspomene na dane ponosa i slave.

Bljesak.info

Objava Započeli radovi na obnovi muzeja HVO-a u Mostaru pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas