More
  VijestiZa mjesec dana prolongiran početak naplate parkiranja u Mostaru

  Za mjesec dana prolongiran početak naplate parkiranja u Mostaru

  Iako je bilo planirano da se s naplatom parkiranja u Mostaru krene 1. listopada zbog tehničkih uvjeta početak je prolongiran za najvjerojatnije 1. studenoga.

  – Nama je bilo u planu da to bude 1. listopada, međutim imali smo administrativnih poteškoća koje su sada riješene. Jedino što je ostalo su ugovori s mobilnim operaterima kako bi moglo zaživjeti mobilno plaćanje – kazao je za Fenu vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Mostar parking Darko Knezović.

  Po njegovim riječima, mobilna i web aplikacija za kontrolu i naplatu parkiranja trenutno je u testnoj fazi, a kada testna faza bude završena javnost će biti obaviještene o početku same naplate.

  Knezović podsjeća da se, zapravo, naplata parkiranja obavlja još od 2013. godine, jer su parking aparati cijelo vrijeme bili u funkciji, ali do sada nije postojala mogućnost kažnjavanja neplatiša.

  To bi se trebalo promijeniti od 1. studenoga, a Knezović ističe kako se neće odmah krenuti s izdavanjem kazni, već će postojati probno razdoblje u kome će građani biti upozoravani da su dužni platiti parking kartu.

  Kako je Knezović ranije kazao u prvoj fazi naplata će se obavljati na 1.500 parkirališnih mjesta, od kojih je oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, a preostala mjesta su na četiri parkirališta na lokacijama: Dom zdravlja Mostar, Gradska vijećnica, HNK Mostar i zgrada federalnih institucija.

  Usporedo s početkom naplate parkiranja krenut će i prodaja povlaštenih karata. Grad je podijeljen na tri zone, a planirane su i tri grupe povlaštenih karata: parking-karte za stanare, parking-karte za osobe koje žive na području grada izvan mjesta predviđenih za naplatu te parking-karte za pravne osobe.

  Unutar kategorije stanara postoji i potkategorija za umirovljenike i ratne vojne invalide za koje će cijena mjesečne karte iznositi 5 maraka, a godišnja 45 maraka.

  Za stanare mjesečna karta u prvoj zoni koštat će 25 KM mjesečno (225 KM godišnje), druga zona 15 KM mjesečno (135 KM godišnje) i treća zona 10 KM mjesečno (90 KM godišnje).

  Stanovnici Mostara koji žive izvan zona naplate moći će kupiti povlaštene parking-karte po cijeni od 40 KM mjesečno (360 KM godišnje) za sve zone.

  Cijena mjesečne povlaštene parking-karte za pravne osobe iznosit će 100 KM za prvu zonu (900 KM godišnje), za drugu zonu 75 KM mjesečno (675 KM godišnje) i za treću zonu 50 KM mjesečno (450 KM godišnje).

  Naplata parkiranja obavljat će se radnim danima i subotom u vremenu od 7 do 21 sat.

  Knezović navodi kako bi što prije trebalo krenuti i s naplatom parkirališnih mjesta između stambenih zgrada, a stanarima tih zgrada omogućiti kupnju godišnjih parking-karata po znatno nižim cijenama, koje bi vrijedile samo za te prostore, ne i za ulična parkirališna mjesta.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img