More
  VijestiVukoja o projektu 'HNK Mostar za studente': Želimo biti otvoreni za mlade...

  Vukoja o projektu ‘HNK Mostar za studente’: Želimo biti otvoreni za mlade ljude

  Ako mladi ljudi za vrijeme studiranja razviju ljubav prema kazalištu, ta će ljubav trajati cijeli život, izjavio je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivan Vukoja prilikom promocije projekta “HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar”, održanoj u srijedu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

  Vukoja je izrazio zadovoljstvo suradnjom sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru te poručio kako ona daje izvrsne rezultate na obostranu korist.

  “Studentima je ovo prilika da besplatno dođu pogledati naše sadržaje, a nama je to sastavni dio onoga što nazivamo ‘odgajanjem publike’. Šest godina projekt traje i iskreno se nadamo kako će se tako i nastaviti”, naglasio je Vukoja.

  Po njegovim riječima, projekt je pokrenut na inicijativu studenata jer već dugo vremena HNK Mostar sa Studentskim zborom Sveučilišta u Mostaru ima razne oblike suradnje, između ostaloga i kroz Dramski studio mladih, kao i ostale sadržaje.

  “Došli smo tako na ideju nastaviti suradnju i na ovaj način. Trudimo se biti otvoreni za mlade ljude i dati im što više prilika, pa smo napravili zajednički projekt, predali ga Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, oni su tu prepoznali veliki potencijal i dodijelili nam sredstva za realizaciju ovog projekta”, kaže Vukoja.

  Trenutno je na repertoaru HNK Mostar 11 živućih predstava. Kao jedan od pokazatelja uspješnosti i zanimljivosti repertoara može poslužiti činjenica kako je od spomenutih predstava čak osam festivalskih, dakle onih koje su prošle natječajnu festivalsku selekciju.

  “Sam dolazak na festival je ozbiljan proces, a od osam takvih predstava čak sedam je osvojilo 42 nagrade”, istaknuo je Vukoja.

  O tomu koliko je suradnja s HNK Mostar značajna za studente, govorio je glasnogovornik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Daniel Prgomet.

  “Mi studenti znamo koliko nam u ovom periodu svaka marka znači i zato su besplatne ulaznice sjajan projekt. Repertoar HNK Mostar bogat je i sadržajan i mislim kako svatko može pronaći nešto za sebe. Tomu svjedoči i činjenica kako od 12 tisuća vaučera po sezoni, naši studenti preuzmu skoro sve jer su zainteresirani za kazalište”, izjavio je Prgomet.

  Studente je u ime Sveučilišta u Mostaru ovom prilikom pozdravila i prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a dr. sc. Sanja Bijakšić, koja je naglasila kako projekt ima izniman nacionalni, ali i društveni značaj za zajednicu te zahvalila svima koji sudjeluju u njemu.

  Ovom prigodom, ravnatelj HNK Mostar je glasnogovorniku Studentskog zbora uručio i vaučer s rednim brojem jedan te monografiju kazališta.

  Član glumačkog ansambla i jedan od voditelja Dramskog studija mladih HNK Mostar Ivan Skoko govorio je o projektu Dramskog studija mladih kroz koji HNK Mostar, koristeći metode dramskog odgoja i upoznavajući ih s osnovama dramskog rada, nastoji kazališnu umjetnost približiti mladim ljudima.

  Podsjetimo, projekt “HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar” pokrenut je prije šest godina s ciljem jačanja resursa dvije organizacije od iznimnog nacionalnog, znanstvenog i kulturnog značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini – Sveučilišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

  Uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u okviru ovoga projekta svake se akademske godine, odnosno kazališne sezone, studentima Sveučilišta u Mostaru besplatno podijeli 12 tisuća vaučera/ulaznica za predstave HNK Mostar, priopćili su iz ove kulturne institucije.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img