back to top

Vratili se iz Njemačke pa pokrenuli posao! Ante: ‘Nije to obećana zemlja, još će ih se vratiti’

Supružnici Jasmina i Petar Živković nakon sedam godina provedenih u Njemačkoj, gdje je Petar u pogonima Siemensa usavršio precizno zavarivanje, vratili su se u Vinkovce i otvorili obrt gdje proizvode industrijski namještaj. Koristili su i sredstva HZZ-a za pokretanje posla te oko 120.000 tisuća kuna iskoristili su za kupnju uređaja za 3D zavarivanje i plazma rezača, piše HRT.

Znanje je Petar izbrusio u Njemačkoj u koju se s obitelji preselio, kaže, zbog kredita koji više nije mogao plaćati. Bilo mu je, kaže: Financijski dobro, super. Ali to je samo financijski’. Odluka o povratku javila se nakon jednog godišnjeg odmora kada je kaže shvatio da i u rodnim Vinkovcima ima posla za njega. Uselio se u vinkovački Poduzetnički inkubator i potporama zavoda za zapošljavanje kupio strojeve.

– Sve više trebamo majstora, sve više trebamo usluga na našem području. Svjedoci smo i u privatnom životu – stalno nam treba neki majstor. Tu su vidjeli svoju priliku – kaže Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka Vinkovci.

Petrova supruga otvorila je vlastitu autopraonicu. Povratak kući bila im je, kaže, odluka života. – Smatram da je odluka bila ispravna. Danas kad pogledam djecu, koliko su sretni, koliko su zadovoljni, odrastaju uz bake, tetke i obitelj… Znači da je odluka bila ispravna – kaže Jasmina Živković.

Posla ima mnogo i zato je zaposlila Antu koji je isto povratnik iz Njemačke. On tvrdi. “Njemačka nije obećana zemlja”. Odlučio se vratiti nakon tri godine. – Vraćaju se ljudi. Znam da i oni koji su još uvijek tamo imaju želju vratiti se. Potrebno je malo hrabrosti. Nije jednostavno odlučiti se, koliko je veliki korak otići, toliko je velik korak vratiti se. Vjerujem da će se u budućnosti još puno njih vratiti – dodaje Jasmina Živković.

Večernji.ba

relax-portal.info

Popularno danas