back to top

Volonterke Kapi ljubavi putuju u Afriku, provest će mjesec dana pomažući sirotištu u Beninu

Ljeto nam se približava. Srpanj i kolovoz mnogi će iskoristiti za odmor, kupanje u moru, sunčanje… Odmor je važan za dušu i tijelo. Kroz cijelu godinu, čuvamo novac za to vrijeme i priuštimo si zasluženi predah od svakodnevnice i obveza.

Jedna grupa volonterki po imenu Kapi ljubavi štedi i sanja o “posebnom odmoru”. U srpnju putuju u afričko selo Hondji u državi Benin. Tamo će mjesec dana provesti u Domu Sv. Ivana Pavla II. gdje su smještene djevojčice bez roditeljske skrbi. Podsjećamo da je sirotište otvoreno 2015. godine nakon poplave koja je pogodila južni dio Benina, ostavljajući mnogu djecu bez oba roditelja i osnovnih uvjeta za život. O ovoj problematici ranije nas je upoznao otac Odilon, veliki prijatelj Duhovno-humanitarne udruge Kap ljubavi, rođen u Beninu.

Volonterska kuća u sirotištu nosi ime fra Joze Radoša Đoke, najveća prostorija nosi ime Kapi ljubavi iz Tomislavgrada, a dječje igralište nosi ime Tomislavgrad – Široki Brijeg.

Ko su putnice u Benin koje će volontirati u Domu Sv. Ivana Pavla II. ? Evo njihovih priča:

Mara Cuic, Foto: Tomislavcity

Mara Čuić – Nakon 42 godine rada u Njemačkoj, gospođa Mara se vratila u Bukovicu kod Tomislavgrada i drugi put putuje u Afriku. Bila je tamo 2022. godine kako bi posjetila svoju malu afričku kumu, sada šestogodišnju Marie Colete. Prošle godine postala je kuma i njezinoj najboljoj prijateljici Idi. Unatoč nedavnoj operaciji koljena od koje se još nije potpuno oporavila, želja da vidi te djevojčice je jača.

Tijekom svog prvog posjeta sirotištu u Beninu, Mara je bila zauzeta, ali najviše su je obradovale njene krafne koje su razveselile djecu.

Imam još uvijek u sjećanju sliku prvog susreta s mojom kumom Mariom. Kad se sjetim kako mi je otvorila ruke i potrčala prema meni… Ne mogu opisati tu emociju, rekla je Mara, dodajući da redovito pregledava tisuće fotografija kao uspomenu na svoj trodnevni boravak u Beninu.

volonterke kapi ljubavi putuju u afriku, provest će mjesec dana pomažući sirotištu u beninu
Josipa Perkovic, Foto: Tomislavcity

Josipa Perković volontira u Kapi ljubavi već godinu i pol. Govori da već duže vrijeme želi posjetiti Afriku.

Tijekom jedne edukacije u Hrvatskoj upoznala je ženu koja je nakon kumstva iz Afrike posvojila dijete. Nakon tih edukacija, slušala je emisiju na Radio Tomislavgradu u kojoj su govorile gospođa Mara Čuić i tajnica Kapi ljubavi Dražana Perković. Tada su pričale o afričkim kumstvima i pomoći siromašnoj i napuštenoj djeci. Tijekom slušanja, nježnaška osjećaj ponovno se javio u njoj. Rasplakala se dok su govorile, i u tom trenutku njezina želja bila je bliža. Nakon toga, nazvala je Dražanu i podijelila svoju odluku. Danas je kuma devetogodišnjoj djevojčici u Africi, koja nije u sirotištu već u udomiteljskoj obitelji, ali će tijekom njihovog boravka u Beninu biti s njima u Domu Sv. Ivana Pavla II. Kad je vidim, znat ću da je novac koji sam dala za kumstvo bio za dobro, dodala je Josipa.

Josipa radi u Helen Doronu u Tomislavgradu, i tijekom jednomjesečnog boravka u Beninu podučavat će engleski jezik djeci tamo. Već je pripremila plan i program prema metodologiji iz Tomislavgrada Helen Doron.

volonterke kapi ljubavi putuju u afriku, provest će mjesec dana pomažući sirotištu u beninu
Jelena Galic, Foto: Tomislavcity

Jelena Galić, vjeroučiteljica i volonterka u Kapi ljubavi, jedina je iz Posušja u ovoj skupini koja će volontirati u dječjem sirotištu u Beninu. Dvije godine je radila kao vjeroučiteljica u Drvaru, a na volontiranje u Kapi ljubavi ju je potaknula njezina sestra riječima: “Drvar je Afrika s bijelim ljudima”.

Posebno je sretna što dolazi iz naše Biskupije i što je osnivač ove udruge franjevac. Kapi ljubavi podržali su njezovu želju za posjetom tom sirotištu. “To će doći kad dođe vrijeme, važna je tvoja volja”, ohrabrila ju je Dražana.

volonterke kapi ljubavi putuju u afriku, provest će mjesec dana pomažući sirotištu u beninu
Drazana Perkovic, Foto: Tomislavcity

Dražana Perković, tajnica u Kapi ljubavi, posjetila je ranije Dom Sv. Ivana Pavla II.

Ovo je moj peti put u Afriku, bila sam dva puta u Keniji, treći put idem u Benin gdje ćemo se družiti s djecom, časnim sestrama koje vode Dom i pomoći im u kućanskim poslovima. Osjećam se kao kod kuće tamo, iako to može zvučati čudno. Tko god jednom ode u Afriku, uvijek se vraća, rekla je.

Dobrota nema granica

Dražana nas je upoznala s pripremama za putovanje, zahvaljujući fra Jozu Radoši Đoka na podršci, Ivana Šteki – voditelju PC Prodex koji će im pomoći napuniti kofere darovima za djecu u sirotištu, Turkish Airlainsu koji omogućuje dodatnu prtljagu, MUP-u HBŽ-a na financijskoj pomoći. Zahvalila je i č.s. Blanki Jeličić koja će volonterke prevesti iz Tomislavgrada u Zagreb, dobrim ljudima koji su joj omogućili putovanje, kao i svima ostalima koji će se pridružiti projektu pomoći Beninu. Dodala je da je pokrenut i humanitarni broj: 092 890 885, donacijom na taj broj donirate 2 KM za pomoć Beninu.

Ljepota je u dobroti

volonterke kapi ljubavi putuju u afriku, provest će mjesec dana pomažući sirotištu u beninu
Foto: Tomislavcity

Svi koji poznaju Tomislavu Dukić, Hrvatsku MISS za 2025., neće biti iznenađeni što je Toma također volonterka Kapi ljubavi. Još kao učenica sudjelovala je u svim humanitarnim akcijama u svojoj župi pod vodstvom fra Đoke. Posljednjih godina aktivnija je u ovoj udruzi, usklađujući svoj humanitarni rad s fakultetskim obavezama. Njezinim radom želi potaknuti i druge na dobročinstvo. Idem svojom voljom i u Beninu ću zajedno s ostalim volonterkama pokušati biti od pomoći djeci. Nadam se da ćemo s djecom i mladima pronaći vremena i za sportske aktivnosti, dodala je Tomislava, koja je diplomirala na Kineziološkom fakultetu.

Poruka ovih volonterki je: Nastojat ćemo pružiti ljubav toj djeci, a sigurne smo da će nam se to stostruko vratiti.

Donacije za djecu primaju u iznosu od 1 KM i više, i iskreno zahvaljuju svima koji svojim prilozima pomažu djeci u sirotištu u Beninu – jednoj od tri najsiromašnije afričke zemlje.

volonterke kapi ljubavi putuju u afriku, provest će mjesec dana pomažući sirotištu u beninu

Dodajmo da su ove dame uštedjele novac za putovanje. (Cijena avionske karte je 1.100 eura, a viza 100 eura).

Zahvaljujemo im na razgovoru, želimo sretan put i plodan volonterski rad u nadi da će do kraja srpnja uz pomoć dobrih ljudi prikupiti potrebnu pomoć kako bi olakšali i razveselili djecu i mlade u Domu Sv. Ivana Pavla II. u Beninu.


Zora Stanić/Tomislavcity

Izvor: ( tomislavcity.com / Mostarski.info )

Popularno danas