Vlada ZHŽ ublažila uvjet za dječji doplatak u visini od 500 KM

Vlada Županije Zapadnohercegovačke utvrdila je na sjednici u srijedu Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom te ga uputila u skupštinsku proceduru. Ovim Prijedlogom pravo na 500 KM moći će ostvariti i djeca čiji roditelj nema 3 godine prebivalište u ZHŽ-u.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje dopune navedenog Zakona je taj što određeni broj obitelji koji zaista živi u Županiji i djeca im pohađaju školu u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije uspio ostvariti pravo na navedeni dodatak jer jedan od roditelja nema uvjerenje o prebivalištu u trajanju od najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Ublažavanje kriterija

Razlozi što nisu imali uvjerenje o prebivalištu su razni, od toga da nisu imali mogućnost prijave zbog nesređenog imovinskog stanja u katastru, prijavljivanja zbog poslovnih aktivnosti u drugoj županiji, kratkotrajne prijave na drugo mjesto boravka, što je prouzročilo prekid u prijavi prebivališta pa do nemara u prijavljivanju nakon preseljenja.

S toga je bilo nužno ublažiti ovaj uvjet vezan uz dostavu potvrde o prebivalištu jednog roditelja kako bi višečlane obitelji iz Županije uspjele ostvariti potporu za treće i sljedeće dijete iako jedan od roditelja ne posjeduje potvrdu o neprekidnom prebivalištu u ZHŽ-u najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva.

Slijedom toga, pristupilo se ublažavanju kriterija za ostvarivanje prava za dodatak za treće i svako sljedeće dijete na način da jedan od roditelja djeteta za koje se podnosi zahtjev za ostvarivanje prava iz članka 13. ovoga Zakona može imati prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke u trajanju kraćem od tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ukoliko podnese dokaz da u prijašnjem mjestu prebivališta nije ostvarivao prava iz zaštite obitelji s djecom u razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

Pored toga, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju visine jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta, kojom se izjednačava visina potpore za opremu novorođenog djeteta u slučaju žene – majke koja je u radnom odnosu i žene – majke koja nije u radnom odnosu, a visina naknade u oba slučaja sada iznosi 500 maraka.

Sredstva za realizaciju ovog zakonskog rješenja osigurana su u proračunu ZHŽ-a za 2023 godinu.

Pravo na 500 KM

Podsjetimo, Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a donesen je u drugoj polovini prošle godine, a primjena, koja uključuje isplatu mjesečnog dječjeg dodatka od 500 KM, na koji ima pravo svako treće, četvrto i sljedeće dijete u obitelji s područja ove županije do navršenih sedam godina života, počela je od listopada. Riječ je o jedinstvenoj mjeri koju trenutačno provodi samo ova županija i za koju je u proračunu ZHŽ-a u ovoj godini osigurano više od 10 milijuna KM, a cilj joj je prvenstveno olakšati višečlanim obiteljima nošenje s troškovima uzdržavanja obitelji, kao i donošenje odluke o povećanju obitelji roditeljima koji žele imati više od dvoje djece.

Kako bi ostvarili pravo na navedena sredstva, roditelji koji ispunjavaju uvjete trebaju podnijeti zahtjev u Centar za socijalni rad koji je nadležan za mjesto u kojem žive. Centri će zahtjeve dostavljati u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi koje će izrađivati odluke i upućivati ih u Ministarstvo financija na isplatu.

Uz zahtjev koji će roditelji dobiti u Centru za socijali rad, potrebno je dostaviti rodne listove za podnositelja zahtjeva i svu djecu u obitelji, presliku osobne iskaznice podnositelja zahtjeva, potvrde o kretanju za oba roditelja (MUP ZHŽ – CIPS) – prebivalište, potvrde o prebivalištu i za roditelje i za svu djecu (MUP – CIPS) dokaz o zajedničkom kućanstvu/ da žive na istoj adresi, potvrdu banke o otvorenom transakcijskom računu korisnika prava te potvrdu da dijete nije smješteno u udomiteljsku obitelj, ustanovu socijalne skrbi ili drugu ustanovu na teret proračuna Županije (potvrdu izdaje nadležni Centar po službenoj dužnosti).

Kako stoji u naputku o postupku ostvarivanja prava iz Zakona o zaštiti obitelji, dokumentacija koja se podnosi mora biti u originalu ili ovjerenoj preslici.

Post Vlada ZHŽ ublažila uvjet za dječji doplatak u visini od 500 KM je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas