Vlada HNŽ-a zatražila deblokiranje računa Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmotrila je na sjednici u četvrtak informaciju o jutros održanom sastanku dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika županijske vlade, dr. sc. Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi i Adnana Faladžića, ministra financija s dr. Dženanom Leparom, ravnateljem Opće bolnice Konjic i dr. Jasminkom Brkan-Hrvačić, ravnateljicom Doma zdravlja Konjic, te je usvojen Zaključak da se od Vlade Federacije BiH i Porezne uprave FBiH zatraži da, sukladno svojim mjerodavnostima, ulože dodatne napore kako bi se žurno deblokirali računi JU Opća bolnica Konjic i JU Dom zdravlja Konjic.

Istaknuto je kako, uz niz problema koje imaju te zdravstvene ustanove, situaciju dodatno usložnjava najava liječnika i medicinskog osoblja o raskidanju ugovora o radu, izvijestili su iz Vlade HNŽ-a.

Inače, na sastanku je razgovarano o teškoćama vezanim za rad Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, osobito o problemu blokade računa zbog duga na ime poreznih obveza u iznosu od 5.356.440,30 maraka.

Naglašeno je kako je Vlada HNŽ-a, s ciljem osiguranja nesmetanog funkcioniranja svih zdravstvenih ustanova, pa tako i onih s područja općine Konjic, u proteklom razdoblju poduzimala i poduzima niz konkretnih mjera i aktivnosti, izdvajajući značajna redovita i izvanredna proračunska sredstva iz tekuće pričuve za tu namjenu.

Konkretno, u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu, predviđeno je povećanje od milijun maraka domovima zdravlja te milijun maraka za bolničke ustanove u HNŽ-u. Takvo je povećanje planirano i u Nacrtu Proračuna za 2022. godinu.

Također, u Izmjenama i dopunama Financijskoga plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2021. planirano je više od 4 milijuna maraka dodatnih sredstava za tri bolnice u HNŽ-u. U tom kontekstu, očekujemo da Upravno vijeće ZZO-a žurno usvoji tzv. Rebalans Financijskoga plana za ovu i Financijski plan za 2022. godinu. Dakako, značajan dio tih sredstava ići će i za Dom zdravlja i Opću bolnicu Konjic, navedeno je u izvješću županijske vlade. 

Na sastanku je iznova naglašeno kako je Vlada prihvatila i Sporazum o zajmu između Saudijskog fonda za razvitak i BiH u iznosu od 32 milijuna maraka za projekt izgradnje i obnove u HNŽ-u, a kojim je za izgradnju i obnovu odjela i nabave računalne i medicinske opreme za Opću bolnicu Konjic izdvojeno ukupno 3,2 milijuna maraka.

Osim toga, Vlada i Skupština HNŽ-a snažno se zalažu za što skorije upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o financijskom konsolidiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, čime bi se riješio dio problema poslovanja zdravstvenih ustanova, stoji u izvješću. 

–  Unatoč brojnim izazovima koji pred nama stoje u ovo složeno vrijeme prouzročeno pandemijom i njezinim posljedicama, Vlada HNŽ-a će, sukladno proračunskim mogućnostima, nastaviti podupirati rad i razvitak zdravstvenih ustanova, ujedno očekujući jednako razumijevanje i konkretnu pomoć i od drugih razina vlasti jer nam kvalitetna zdravstvena usluga našim sugrađanima svima mora biti u vrhu prioriteta – kazao je Herceg.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.

Popularno danas