VijestiVlada HNŽ-a zatražila deblokiranje računa Opće bolnice i Doma...

  Vlada HNŽ-a zatražila deblokiranje računa Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic

  Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmotrila je na sjednici u četvrtak informaciju o jutros održanom sastanku dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika županijske vlade, dr. sc. Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi i Adnana Faladžića, ministra financija s dr. Dženanom Leparom, ravnateljem Opće bolnice Konjic i dr. Jasminkom Brkan-Hrvačić, ravnateljicom Doma zdravlja Konjic, te je usvojen Zaključak da se od Vlade Federacije BiH i Porezne uprave FBiH zatraži da, sukladno svojim mjerodavnostima, ulože dodatne napore kako bi se žurno deblokirali računi JU Opća bolnica Konjic i JU Dom zdravlja Konjic.

  Istaknuto je kako, uz niz problema koje imaju te zdravstvene ustanove, situaciju dodatno usložnjava najava liječnika i medicinskog osoblja o raskidanju ugovora o radu, izvijestili su iz Vlade HNŽ-a.

  Inače, na sastanku je razgovarano o teškoćama vezanim za rad Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic, osobito o problemu blokade računa zbog duga na ime poreznih obveza u iznosu od 5.356.440,30 maraka.

  Naglašeno je kako je Vlada HNŽ-a, s ciljem osiguranja nesmetanog funkcioniranja svih zdravstvenih ustanova, pa tako i onih s područja općine Konjic, u proteklom razdoblju poduzimala i poduzima niz konkretnih mjera i aktivnosti, izdvajajući značajna redovita i izvanredna proračunska sredstva iz tekuće pričuve za tu namjenu.

  Konkretno, u Izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu, predviđeno je povećanje od milijun maraka domovima zdravlja te milijun maraka za bolničke ustanove u HNŽ-u. Takvo je povećanje planirano i u Nacrtu Proračuna za 2022. godinu.

  Također, u Izmjenama i dopunama Financijskoga plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2021. planirano je više od 4 milijuna maraka dodatnih sredstava za tri bolnice u HNŽ-u. U tom kontekstu, očekujemo da Upravno vijeće ZZO-a žurno usvoji tzv. Rebalans Financijskoga plana za ovu i Financijski plan za 2022. godinu. Dakako, značajan dio tih sredstava ići će i za Dom zdravlja i Opću bolnicu Konjic, navedeno je u izvješću županijske vlade. 

  Na sastanku je iznova naglašeno kako je Vlada prihvatila i Sporazum o zajmu između Saudijskog fonda za razvitak i BiH u iznosu od 32 milijuna maraka za projekt izgradnje i obnove u HNŽ-u, a kojim je za izgradnju i obnovu odjela i nabave računalne i medicinske opreme za Opću bolnicu Konjic izdvojeno ukupno 3,2 milijuna maraka.

  Osim toga, Vlada i Skupština HNŽ-a snažno se zalažu za što skorije upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o financijskom konsolidiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, čime bi se riješio dio problema poslovanja zdravstvenih ustanova, stoji u izvješću. 

  –  Unatoč brojnim izazovima koji pred nama stoje u ovo složeno vrijeme prouzročeno pandemijom i njezinim posljedicama, Vlada HNŽ-a će, sukladno proračunskim mogućnostima, nastaviti podupirati rad i razvitak zdravstvenih ustanova, ujedno očekujući jednako razumijevanje i konkretnu pomoć i od drugih razina vlasti jer nam kvalitetna zdravstvena usluga našim sugrađanima svima mora biti u vrhu prioriteta – kazao je Herceg.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img