Vlada HNŽ-a po prvi put osigurala potporu za znanost i mlade znanstvenike

Vlada HNŽ-a na sjednici u utorak donijela je Odluku o izdvajanju 500.000 maraka za potporu znanosti i mladim znanstvenicima.

Tijekom rasprave istaknuto je kako se radi o prvoj takvoj odluci koja je nastala temeljem kontinuiranih aktivnosti Vlade s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja znanosti u HNŽ-u, te potpore mladim znanstvenicima, priopćeno je iz županijske vlade.

Vlada je, nastavljajući višegodišnji projekt, usvojila i Odluku u svezi sa zapošljavanjem vježbenika u županijskim tijelima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, tijelima i institucijama HNŽ-a.

Istaknuto je kako se planira zaključivanje 100 ugovora o obavljanju jednogodišnjeg vježbeničkog staža kako bi se mladim visokoobrazovnim osobama omogućilo osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva te poboljšala njihova konkurentnost i integriranje na tržište rada. Sukladno proračunskim mogućnostima ili naknadnom povećanju iznosa za sufinanciranje Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlada će razmotriti prijam i dodatnog broja vježbenika. Javni poziv za prijam vježbenika bit će objavljen na službenoj stranici Vlade HNŽ-a.

Na sjednici je također razmotrena i prihvaćena Odluka kojom se Zračnoj luci u Mostaru odobrava transfer od 150.000 maraka za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Iz resora Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada je usvojila Odluku kojom se za rekonstruiranje zgrade PU Čapljina izdvaja 150.000 maraka.

Vlada je razmotrila i usvojila Odluku o usvajanju Godišnjeg plana provedbe Programa razvitka malog gospodarstva. Godišnji plan se, kako je navedeno, odnosi na proračunsku 2021. godinu i predstavlja zbir planova zakonskih nositelja Programa (institucija javnog i nevladinog sektora), koji su sudjelovali u njegovoj pripremi, te daje pregled njihovih prijedloga poticajnih mjera i aktivnosti usmjerenih na razvitak malog i srednjeg poduzetništva.

  Nastavak izgradnje mostarske sportske dvorane i dalje neizvjestan

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je usvojila i niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području  Mostara, Čapljine, Stoca i Čitluka.

Također, usvojene su informacije Ministarstva gospodarstva o realiziranju prometa naftnih derivata i o realiziranju elektroenergetske bilance te izvješće o radu inspektorata za prvih šest mjeseci ove godine.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Program utroška dijela novčanih sredstava s pozicije namjenskih sredstava od naknada prikupljenih temeljem prenamijene poljoprivrednog zemljišta.

Vlada je razmotrila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu u HNŽ-u i Dokument okvirnog Proračuna  za razdoblje od 2022. do 2024. godine, o kojima će se izjasniti na sljedećoj sjednici, navodi se u priopćenju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi