Vlada HNK-a imenovala Pregovarački tim za pregovore sa sindikatima za djelatnost zdravstva

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na hitnoj je sjednici imenovala Pregovarački tim Vlade HNK-a za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva.

Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a, Ministarstva financija HNK-a, Ureda predsjednika Vlade HNK-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNK-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačkog kantona i Ministarstva zdravstva FBiH, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

„Već smo u više navrata komunicirali kako Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao jedan od više čimbenika u zdravstvenomu sistemu ovog kantona, razumije sindikalna traženja zdravstvenih djelatnika i, pripravna je kroz izmjene i dopune Budžeta za 2023. te kroz prijedlog budžeta za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera“, navodi se u saopćenju.

Dalje stoji da je to jasno kazano i na ranijem sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Podsjetili su da je Vlada preuzimanjem dužnosti 2015. godine zatekla „krajnje nezahvalno“ stanje u financijama (ilustracije radi, naslijeđeno je 60 miliona KM izvršnih sudskih presuda).

„U međuvremenu, Vlada je riješila sve dubioze, konsolidirala javne financije, odgovorila svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju Budžeta, stvorila je kvalitetne preduvjete kako bi danas mogla planirati i ispratiti svoj dio obveza i prema zahtjevima zdravstvenih djelatnika“, istaknuto je.

Dalje se navodi kako o iznimno korektnom i odgovornom ponašanju Vlade HNK-a prema socijalnim partnerima, sindikatima budžetskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.

Razina odnosa i međusobnoga poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđena je, kažu iz Vlade, i na posljednjemu sastanku predsjednika Vlade i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika budžetskih sredstava.

„Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih djelatnika, koji u početnomu traženju iziskuju više od 50 miliona KM dodatnih budžetskih sredstava, nužno je da i drugi čimbenici u zdravstvenomu sistemu HNK-a, koji su jasno pobrojani u službenoj obavijesti NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka, preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulirano. Samo je tako moguće, hitno i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni prosvjedi sa sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti“, poručili su iz Vlade HNK-a.

Na kraju su pozvali sve dionike zdravstvenoga sistema Kantona (poslodavce u zdravstvenomu sistemu HNK-a) na preuzimanje svog dijela odgovornosti kako bi se izbjegao bilo koji neželjeni scenarij.

federalna.ba/Fena

Popularno danas