Visoki predstavnik Christian Schmidt: CBBiH je ključni faktor makroekonomske stabilnosti države

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt boravio je danas, 27. 9. 2022. godine, u posjeti Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH).

U razgovoru s guvernerom CBBiH dr. Senadom Softićem, visoki predstavnik je naglasio da je CBBiH, kao državna institucija uspostavljena Aneksom 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, ključni faktor stabilnosti države te da kontinuitet njenog rada, neometano izvršavanje ustavnih i zakonskih obaveza i politička nezavisnost ne smiju biti dovedeni u pitanje.

“CBBiH je ove godine obilježila 25 godina uspješnog rada. Za to vrijeme, u složenim i izazovnim okolnostima u Europi, svijetu i Bosni i Hercegovini, monetarna stabilnost zemlje je održana kao jedan od ključnih faktora makroekonomske stabilnosti. U takvim vremenima, uz specifične unutrašnje prilike, CBBiH je morala ulagati iznimne napore kako bi, uz monetarnu stabilnost, očuvala nezavisnost i kredibilitet institucije. Upravo zbog okolnosti u zemlji, u prošlosti, a i trenutno, valutni odbor i stabilnost koju ova vrsta monetarne politike pruža pokazali su se kao najprikladnije rješenje za BiH. Svih 25 godina radimo u interesu države, privrede i građana Bosne i Hercegovine i tako će biti i u narednom periodu,“ izjavio je u razgovoru guverner Softić.

Vrijeme pred nama je vrijeme novih izazova. CBBiH će nastaviti djelovati u okviru svog mandata i nastojati na sve buduće izazove, adekvatno odgovoriti, uz unapređenje svog poslovanja i zadržavanje kredibiliteta i povjerenja kao najdragocjenije imovine koju CBBiH ima.

Visoki predstavnik Christian Schmidt: CBBiH je ključni faktor makroekonomske stabilnosti države Običan radio.

  Nevena Pandža: Pripremite se za jedinstveni gastro doživljaj – počinje Moba prvi street food festival u Mostaru

www.obican.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi