Više od 70 posto radnika u BiH radi za 650 KM – Čeka li nas masovniji odlazak radne snage?

Njemački poslodavci vape za radnom snagom, pa se tako već govori o uvođenju novih olakšica za izdavanje radnih dozvola. Tome u prilog ide i najava tamošnjeg ministra rada kako će moderni zakon o useljavanju na jesen značajno olakšati doseljavanje.

Bosna i Hercegovina je treća zemlja u svijetu po broju medicinara koji su otišli da rade u Njemačku. Taj trend se nastavlja, prenosi BHRT.

“Što se tiče 2022. godine, u prva tri mjeseca, ako ovo razdoblje usporedimo s istim razdobljem prošle godine, vidimo povećanje broja izdanih radnih dozvola za 7,27 posto, te povećanje interesa kandidata za sudjelovanjem u programu od 31,75 posto”, navode iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

U posljednje vrijeme dogodio se i veliki odlazak ugostiteljskih radnika u zemlje Europske unije, tako da ova branša u Bosni i Hercegovini već trpi posljedice. Ne zaostaje ni odlazak zanatlija, vozača, te visokokvalifikovane radne snage, posebno u IT sektoru. Prošle godine, Bosnu i Hercegovinu je napustio grad veličine Banja Luke, dok su procjene da bi ove godine zemlju moglo napustiti više od 300 tisuća ljudi.

Razlozi su brojni, među njima prednjače niska primanja.

“Prosječna plaća u Bosni i Hercegovini je između 1050 i 1100 KM, a više od 70 posto radnika radi za plaću od 650 maraka, potrošačka korpa je oko 2650 maraka, tako da treba četiri ovakve plaće da se prehrani četveročlana obitelj”, kaže Selvedin Šatorović, predsjednika SSSBiH.

  Juniorke HRK Grude brončane, Borac obranio naslov juniorskih prvakinja

Predstavnici poslodavaca u Republici Srpskoj ističu da su radnici koji su htjeli i mogli već otišli, tako da je manjak radne snage evidentan već godinu dana.

“Prema nekim procjenama, nama fali već do deset tisuća radnika u Republici Srpskoj na tržištu, iako ih na biroima za nezaposlene ima prijavljenih više od 70 tisuća”, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Što se tiče Njemačke, prema pojedinim procjenama stručnjaka, manjak radnika bi mogao da dostigne tri milijuna do 2030. godine. Takozvana generacija babe-bumera odlazi u mirovinu između 2025. i 2035. godine. Sudeći po tome i uzevši u obzir podatke o broju ljudi koji odlaze u Europsku uniju, u Bosni i Hercegovini је već počela demografska kataklizma.

Post Više od 70 posto radnika u BiH radi za 650 KM – Čeka li nas masovniji odlazak radne snage? je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi