VIDEO / U Livnu potpisani sporazumi projekta podrške zapošljavanju

U okviru šireg projekta „Podrška EU lokalnim partnerstvima za zapošljavanje“ u Livnu su potpisani sporazumi o međusobnoj suradnji na realizaciji projekta „Sinergijom livanjskog lokalnog partnerstva do novih radnih mjesta“. Ovo livanjsko jedno je od ukupno 20 partnerstva uspostavljenih u BiH od strane Europske unije, a nositelj projekta je Tehnološki park „Linnovate“ kojega je u svom rodnog gradu pokrenuo Mate Rimac.

Projekt potpore lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, Europska unija financira sa četiri milijuna eura od čega u Livno ide 160 tisuća. Cilj je educirati 60 i zaposliti barem 30 neuposlenih osoba.

„Od 18 do 29 godina i osobe koje su, znači, starosne dobi od 50 do 60 godina. Našim projektom mi smo predvidjeli obučiti i zaposliti nekoliko stolara, 3D modelara, turističke djelatnike“, rekao je Nikola Periša, voditelj projekta LEP II TP Linnovate Livno.

S obzirom na to da je turizam u ekspanziji, naročito u Livnu u kojem su krda divljih konja postala svjetska atrakcija, a da je broj obučenih vodiča neznatan, ta vrsta edukacije više je nego poželjna.

„Do sada je registrirano na cijelom području Kantona 10 samo tri turistička vodiča i odlučili smo se da jedan od ovih programa za obuku bude priprema za polaganje stručnog ispita u turizmu vezano za turističke vodiče i voditelje poslovnica“, kaže Sanja Kovačlija, predsjednica za edukacije i upravljanje projektima TP Linnovate.

Svaki od partnera u procesu dokvalifikacije, prekvalifikacije ili pokretanja novog vlastitog posla polaznika, ima svoj dio projektnih zadataka.

  Nepoznate fotografije svakodnevice u Livnu, Dubrovniku te Splitu s početka 20. stoljeća pravo su otkriće

„Naša uloga je ovoga puta bilo kreiranje Excell baze podataka ranjivih kategorija na Zavodu za upošljavanje, a to je ciljna grupa od 350 osoba“, pojašnjava Dijana Čačija, ravnateljica Zavoda za zapošljavanje K10.

„Naš zadatak u projektu je kreirati i nabaviti dva edukacijska programa, stolare i 3D modelare za potrebe livanjskih poduzetnika. Uz teorijsku obuku koja će se odvijati u NS-u, praksa će se odvijati kod naših partnera, kazala je Draga Krešo, ravnateljica Narodnog sveučilišta Livno.

„Grad je partner u ovom projektu kroz uređenje livanjske Turističke zajednice koju smo, eto rekao bih, formirali p. godine, ove godine smo izabrali predsjednika vjerujemo da će u budućem periodu zaživjeti i raditi ono uistinu zbog čega je i osnovana“, kaže Darko Čondrić, gradonačelnik Livna.

Planirano trajanje projekta je 21 mjesec. Na razini BiH realizira ga Međunarodna organizacija rada, a u Livnu je u njegovu provedbu, uz Tehnološki park Linnovate kao nositelja, uključeno još 10 partnera iz lokalne zajednice.

federalna.ba/Željka Mihaljević

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru