VIDEO: DOBRO vam razmjerno vedro i vjetrovito nedjeljno jutro iz Tomislavgrada!

Temperatura je 7 stupnjeva C, puše vjetar pa se čini hladnije, nebo nad duvanjskim krajem je pretežito vedro, ima tankih bijelih oblaka, a sunce je uranilo i svoje tople zrače po Duvanjskom polju razbacalo.

Ugodna vam i blagoslovljena nedjelja, dan molitve i odmora, a i zadnji je dan mjeseca travnja, koji je po vremenskim prilikama više sličio veljači, bilo je više oblačno nego vedro, kišovito, malo i snježno, prohladno, vjetrovito, ali svejedno nekako brzo prođe, proleti, ne može se vrijeme zaustaviti, ali se može dobrim djelima i ljubavlju ispuniti, pa kad već prolazi neka dobru i lijepu popudbinu sa sobom ponese.

Danas su i mise na nekim grobljima pa se mnogi neće morati brinuti za ručak, po starom dobrom običaju, a ne dajte da izumre, ručak (užina) je kod rodbine i prijatelja na čijem je mjesnom groblju misa. Doduše, takav običaj se još uvijek zadržao u duvanjskim selima, dok u gradu nikada nije zaživio, iznimke su rijetke. Nekada davno građani (ljudi iz grada) su u šali govorili da im je samo “priživiti” do misa na groblju, do blagoslova polja, a onda – svake nedjelje u drugo selo na ručak, običaj je to koji pomalo nestaje, šteta, haha.

Zato nakon jutarnje kave razmislite, ako već niste, što ćete danas za ručak, a onda u šetnju, može i iza ručka u polje, brda, planine gdje će vas opiti mirisi proljetnog cvijeća, kakav je na našoj slici, jaglac, a u nekim duvanjskim selima (Omolje, Seonica, Crvenice…) jaglac su zvali jagla, nekako je nježnije i priličnije ovom lijepom proljetnom, samoniklom cvijetu i duvanjskih brda i planina.

S ljubavlju u srcu, mirom u duši, danas i molitvom na usnama, pozitivnim mislima, empatijom, neka vam bude ispunjen današnji dan – veliki Božji dar!

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas