VIDEO / Bruceloza u HBŽ u sjeni korone i manjkave strategije

U odnosu na prošlu godinu u Hercegbosanskoj županiji u ovoj godini zabilježeno je znatno manje zoonoza, zaraznih bolesti koje se prenose sa životinja na ljude, tako da bi se moglo reći kako je epidemiološka situacija po tom pitanju dobra.

No, da li je službena statistika pravi pokazatelj stanja na terenu sa strukom i držateljima životinja ispitala je naša ekipa iz Livna.

Ako je suditi po prijavama, onda je ove godine na području HBŽ epizootiološka situacija dobra.

Potvrđena je bruceloza samo kod jednog goveda u Glamoču i tuberkuloza kod dva u Tomislavgradu, što je u odnosu na prošlu godinu mnogo bolje, budući da su bile četiri prijave na brucelozu.

“Dvije prijave na dva gospodarstva sa po jednim utvrđenim pozitivnim reaktorom na tuberkulozu, dok smo prošle godine imali slučaj Q groznice utvrđene na jednom gospodarstvu na području općine Tomislavgrad, na kojem smo uklonili 22 pozitivna reaktora”, navodi dr. Dubravka Puđa, načelnica Odsjeka za veterinarstvo HBŽ.

“Mogu sa zadovoljstvom reći da u zadnje dvije godine nema evidentiranih zoonoza. Iz naših zdravstvenih ustanova nemamo prijavljenu niti jednu, za razliku od prethodnih godina kada smo prije desetak godina imali veliki problem, pogotovo s brucelozom”, istakla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ dr. Diana Mamić.

“I nomadska je ispaša u dobrom postotku smanjena. Koji su faktori u pitanju, da li je tu rad inspekcije i drugih službi, odnosno da li je u pitanju smanjenje stočnog fonda ne samo u našem kantonu nego i u cijeloj državi, o tom možemo pričati na nekom drugome mjestu”, kazao je Dubravko Kovačević, ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove HBŽ.

  Kanada / Grad Livno prepoznao važnost suradnje s livanjskom dijasporom

Istine radi treba reći da se sve rečeno uglavnom odnosi na dijagnostiku goveda, jer je kod malih preživača nema od kako se primjenjuje preventivno cijepljenje, a cjepiva protiv brucele, izuzev ove, zadnjih nekoliko godina, nije bilo dovoljno, ili ga uopće nije bilo.

“Sada cijepimo ovce, čiji zdravstveni status ne znamo. Nije proveden monitoring bruceloze malih preživača i nema toga veterinara koji sada može reći da mi nemamo bruceloze. Počesto me kolege znaju zezati, ali ja ovaj naš program u zadnje vrijeme sve više zovem programom skrivanja, a ne otkrivanja bruceloze”, poašnjava Perica Romić, doktor zootehničkih znanosti.

Unatoč tomu, sve mjere po pitanju prevencije zaraznih bolesti kod životinja, veterinarska služba, pa i dr. Romić, obavljaju u skladu sa zakonom i pravilima struke.

Drže kako sa cjepivom donekle zaustavljaju širenje bruceloze, no, sigurni su kako je nisu iskorijenili.

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi