back to top

Velika potražna vježba u domaćinstvu GSS HBŽ

Dvodnevna (12. 4. i 13. 4. 2024.) potražna vježba održana je u domaćinstvu GSS stanice Hercegbosanske županije na širem području grada Livna. Vježba je koncipirana i realizirana po standardima suvremenih taktika traganja, s ciljem unapređenja procedura i kvalitete prilikom traganja za izgubljenim i nestalim osobama, koristeći ljudske resurse (GSS, vatrogasci, policija…) i dronove s termovizijskim kamerama, priopćeno je iz GSS-a HBŽ.

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova HBŽ iz svih policijskih postaja županije (Tomislavgrad, Kupres, Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar), pripadnici specijalne policije, članovi DVD sv. Ana Lištani, predstavnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Livna i Uprave civilne zaštite HBŽ, te kolege iz stanice HGSS Posušje.Poslijepodnevni i večernji sati petka iskorišteni su za traganje za izgubljenim osobama uz pomoć dronova s termovizijskim kamerama. Pretražene su različite vrste terena (gusto i rijetko nisko raslinje, otvoreni prostor, crnogorična i bjelogorična šuma) te isprobane mogućnosti uočavanja nestalih i izgubljenih osoba po dnevnoj svjetlosti i po noći. Nakon završene pretrage terena odrađena je analiza kvalitete letova i traganja kao i predavanje o korištenju dronova u potragama za izgubljenim i nestalim osobama.

U subotu kroz jutro održana su predavanja usko vezana uz načine i taktike traganja, kategorije nestalih osoba, korištenje GPS uređaja i mobilnih aplikacija u potragama te zajedničko djelovanje GSS-a i ostalih službi (policije i vatrogasaca) u potragama. Nakon završenih predavanja održan je praktični dio vježbe u podnožju planine Tušnice. Koristeći suvremene metode traganja za nestalim i izgubljenim osobama u početnim fazama potrage, pretraženo je područje veličine preko 100 ha uz pronalaske većeg broja tragova i izgubljenih osoba.

 

livnovine.com

Popularno danas