Važnost korištenja kirurški maski za lice

-

U Kini se medicinske maske već dugo koriste. Viđali smo ih u TV prilozima, na vijestima i drugim snimcima kineskih gradova. Kod nas su prihvatljive bile jedino u medicinskim ustanovama, najčešće u operacijskim salama, što ne čudi s obzirom da se i zovu medicinske kirurške maske.

Danas nam je zapravo teško odrediti povijest nastanka medicinske maske. Ipak, neki povijesni izvori daju nam naslutiti da se prvi model maske pojavio negdje oko 1897. godine, kada je Johann von Mikulicz Radecki dao opis kirurške maske koja se sastoji od jednog sloja gaze.

Te iste godine Fluegge je demonstrirao da se obična prehlada može prenijeti s tek jednom kapljicom iz usta ili nosa zaražene osobe na drugu osobu. Tim je želio ukazati na potrebu za efikasnom maskom za lice, koja će štititi od prijenosa bolesti. Tada smo shvatili kolika opasnost prijeti, posebno prilikom kirurških zahvata od pojave sepse.

Godine 1898, Huebner predlaže da se za vrijeme operacija nose maske za lice sačinjene od dva sloja gaze. Maske trebaju prikriti područje usta i nosa, osobe koja izvodi operaciju, i svih osoba koje se nalaze u toj prostoriji.

U tom začetnom periodu, mnogi su doktori kolege vidjeli važnost maski za lice, u sprječavanju širenja raznih zaraznih bolesti, i maska je kroz kratki period postala osnovno medicinsko sredstvo za zaštitu pacijenata, i općenito zdravih osoba.

Kasnija su istraživanja pokazala da kirurška maska učinkovito štiti i osobu koja nosi masku. Zbog toga danas i vidimo potrebu za kirurškim maskama, posebno u vrijeme kada vlada pandemija i strah od korona virusa.

Što nam je nekada bilo čudno za vidjeti na televiziji, danas je sasvim normalna pojava i slamka spasa za koju se hvatamo. Maska nas štiti i daje nam utjehu u svakodnevnim obvezama koje ipak ne možemo izbjeći. Ne shvatite naše retke sarkastično, jer oni to zaista nisu. Želimo samo ukazati na važnost nošenja maski, i da izbacimo stigmu koja možda još uvijek prati običaj nošenja maski za lice.

Uz pomoć maske za lice štitimo sebe i druge. Važno je nositi masku prilikom svakog bliskog obraćanja nekoj drugoj osobi. Maska štiti obostrano, i zdravu osobu od potencijalno zaražene osobe, ali i maska zaražene osobe ne dopušta lagano širenje zaraze prema drugima.

Ako smo još kroz povijest uvidjeli značaj maske za lice, ne vidimo razloga da danas ne vjerujemo u takav vid zaštite od zaraznih bolesti. COVID-19 je danas najveća prijetnja, jer smo trenutno u velikoj opasnosti. Maska, pokazat će se kasnije, igra veliku ulogu u borbi protiv tog opakog virusa.

Važno je za spomenuti da maska ne djeluje protiv bakterija i virusa koji se šire zrakom. Razlog tome su prolazi sa strana gdje se maska naslanja i ne naslanja na lice. Ipak, jako dobro štiti od kapljica i sakuplja bakterije i viruse koji direktno padaju na sterilni sloj maske. U slučaju korona virusa, maske za lice imaju jak efekt zaštite.

Podijeli članak

Recent posts

Osman Đikić – mostarski književnik

Osman Đikić je jedan od najpoznatijih mostarskih pisaca. Rođen je 7.januara 1879 godine u Mostaru. Završio je ruždiju(islamska niža srednja škola) i nekoliko razreda gimnazije...

Svetozar Ćorović – poznati mostarski pisac

Svetozar Ćorović ostavio je veliki trag u bosanskohercegovačkoj i srpskoj književnosti. Svetozar Ćorović rođen je 29. maja 1875. godine u Mostaru. Potiče iz trgovačke...

7 najpoznatijih hercegovačkih jela

Hercegovina, sunčani dio naše lijepe zemlje, pored njenih prirodnih ljepota krase je i tradicionalna jela. Izdvojili smo neke od najpoznatijih hercegovačkih jela koja su karakteristična...

Mujaga Komadina – poznati gradonačelnik i dobrotvor Mostara

Kroz historiju Mostar je imao mnogo gradonačelnika,  jedan od najistaknutijih je Mustafa ''Mujaga'' Komadina. Za vrijeme njegovog mandata, u periodu od 1909. do 1918....

Mostarske narodne pjesme

Ljepota građevina i bogata historija učinile su Mostar da bude opjevan u mnogim narodnim pjesmama. Kulturno-historijska baština Mostara nije zanemarena. Svakako da...
Važnost korištenja kirurški maski za lice