Usvojeno idejno rješenje za izradu spomen obilježja stradalim učenicima

Na sjednici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, održanoj u petak, usvojeno je idejno rješenje za izradu spomen obilježja za jedanaestero školske djece, stradale 7. veljače 1951. godine.

Sjednicu Povjerenstva sazvao je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, u koga su sjednici također nazočili članovi Povjerenstva: Mate Miletić, Andrija Stojić, fra Miljenko Stojić, fra Miro Šego, Ivan Sivrić i Ivica Šarac.

Na početku sastanka Markota se zahvalio svim članovima na njihovom angažmanu vezanom za izradu idejnog rješenja spomen obilježja za jedanaest stradalih učenika i naglasio kako je Povjerenstvo imalo za cilj odabrati primjerenu lokaciju i najbolje idejno rješenje.

Također, Markota se zahvalio ostalima koji su nazočili sjednici, a koji inače nisu članovi Povjerenstva. U prvom redu Ivi Krasiću, koji je kreator idejnog rješenja te također na sjednici nazočnima Marinu Radišiću, načelniku Općine Čitluk i Predragu Smoljanu, predsjedniku OV Čitluk, koji su dali podršku Povjerenstvu u nastojanju da se iznađe najbolje rješenje.

Najbolje rješenje odabrano je jednoglasno nakon interne rasprave članova Povjerenstva. Odabirom idejnog rješenja odlučeno je da spomen obilježje bude smješteno na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor. Sama lokacija u neposrednoj je blizini mjesta stradavanja, a bit će dodatno istaknuta osvjetljenjem.

Na samom kraju sjednice Markota se još jednom zahvalio svima na aktivom sudjelovanju, što dokazuje sa kolikim se pijetetom pristupilo iznalaženju ovog rješenja. To dokazuje kolika je briga broćanskog puka o svojoj prošlosti, jer narod koji ne vodi brigu o svojoj prošlosti i svojim žrtvama gubi svoj identitet.

  19. Didakovi dani završeni predstavljanjem poticajne knjige

Usvojeno idejno rješenje za izradu spomen obilježja stradalim učenicima

Sami spomenik za jedanaestero poginule djece pun je jake simbolike i povezan je s Brotnjom, s našim nacionalnim i vjerskim identitetom, pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri.

Za ovo jedanaestero djece je također predviđeno podizanje križa na memorijalnom Groblju mira na Bilima, jer se nalaze na našem popisu žrtava. Na Groblju mira, dan prije održavanja ovog sastanka predstavnik čitlučkog povjerenstva Mate Miletić bio je prisutan prilikom postavljanja novouplaćenih pločica za broćanske žrtve.

The post Usvojeno idejno rješenje za izradu spomen obilježja stradalim učenicima appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi