Usvojena Strategija razvitka HNŽ-a 2021.-2027.

Na konstituirajućoj sjednici Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvitkom Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), kojom je predsjedao predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, jednoglasno je usvojena Strategija razvitka HNŽ-a 2021.-2027. nakon što je taj dokument prethodno usvojen od Županijskog odbora za razvitak.

Nakon današnjega usvajanja na Vijeću, koje čine gradonačelnici/načelnici svih gradova i općina u Županiji te predstavnici znanstvene, gospodarske i obrazovne zajednice, Strategija će se uskoro naći pred Vladom HNŽ-a, da bi potom bila upućena u skupštinsku proceduru, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg je istaknuo kako je ova prigoda strateški iznimno važna za razdoblje koje je pred HNŽ-om, kao i pred jedinicama lokalne samouprave – gradovima i općinama u županiji.

“Vlada je u svom radu od početka mandata naglasak stavila na donošenje strateških dokumenata. Na tom tragu donijeli smo prvu multidisciplinarnu i multisektorsku krovnu Strategiju razvitka HNŽ-a, a nedavno i prvi županijski Prostorni plan koji je temelj za snažnije privlačenje investitora, jačanje gospodarstva i apliciranje projekata na natječaje financirane iz EU fondova. Podsjetit ću na činjenicu kako su vodeći principi na kojima je temeljena naša prva strategija, a što smo zadržali i u novoj strategiji – gospodarska i okolišna održivost i socijalna uključenost, te veza s ostalim planskim dokumentima od onih na županijskoj razini do Strategije Europa 2020 i nove EU strategije”, kazao je Herceg.

Dodao je da su iz identificiranih strateških fokusa postavljena tri strateška cilja, a to su podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma, poboljšanje kvalitete života građana sukladno standardima EU, te održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima.

  Plenković posjetio Središnjicu HKD Napredak i obećao osobnu i potporu Vlade

Također, kazao je da je napravljen konkretan plan aktivnosti, instrumenata i mjera usmjerenih na stvaranje prepoznatljive, poduzetne i privlačne županije, čime su postavljeni temelji za nastavak rada na novoj strategiji razvitka čije je donošenje u tijeku.

“Uvjeren sam kako ćemo zajednički ostvariti strateške ciljeve koje smo zacrtali u našoj novoj strategiji, a to su dinamičan ekonomski razvitak uz održivo korištenje resursa, podizanje kvalitete i suvremenog razvitka društvenog sektora i upravljanje resursima i uslugama ekosustava u skladu s postojećim kapacitetima okoliša. Gradonačelnike i načelnike danas pozivam da se, na temelju promišljanja o budućem razvitku općine odnosno grada iz kojeg dolazite, maksimalno uključite i na taj način date doprinos da ovaj dokument uradimo na zadovoljstvo svih nas, jer sve što budemo radili na planu razvitka i boljitka naše zajedničke životne sredine u sljedećih sedam godina, naslanjat će se na ovaj ključni strateški dokument”, zaključio je Herceg.

Strategiju razvitka članovima Vijeća predstavili su voditelji konzultantskog tima Bahrija Umihanić i Katerina Malić-Bandur te predsjednik Županijskog odbora za razvitak Damir Jerković, a u raspravi su sudjelovali članovi vijeća, gradonačelnici i načelnici, predsjednici klastera i strukovnih udruga, te akademske zajednice, stoji u priopćenju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Brano
Brano
Brano zna sve o filmovima i novim serijama. Čest je gost kulturnih događanja u našim gradovima. Najviše voli dobre koncerte i muzičke festivale.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi