Uređenje malog prostora – ideje i rješenja

-

Što zbog cijene, pa tako i zbog praktičnosti, mnogi se odluče kupiti i preurediti stan manje kvadrature. Pri tome mislimo prvenstveno na stanove do 50m četvornih. Kako preurediti mali prostor?

Uz par savjeta možete sebi riješiti uređenje doma. U nastavku ćemo napisati neke savjete o uređenju manjih prostora.

Mali stan se može urediti, i to jako dobro. Potrebno je dobro razmisliti, raspitati se i odlučiti što učiniti sa stanom manjih dimenzija. Važno je pametno iskoristiti svaki kvadrat stana, istaknuti njegove prednosti i potisnuti mane.

Ako uređujete stan manje površine, pratite sljedeće savjete

Uređenje malog prostora - ideje i rješenja

Stan manje površine nije dobro dodatno rascjepkati. Potrudite se takav stan urediti na način da ćete dobiti spojene prostorije (koliko je moguće), takozvani open space. Otvoreni stan vizualno je veći, i oku ugodniji. Samim time u njemu je ljepše i komotnije boraviti.

Uređenje malog prostora - ideje i rješenja

Kada uređujete manji stan važno je sve prostorije opremiti istim ili sličnim materijalima. Ako svaka soba ima neku svoju „priču“, smanjili ste ukupni prostor stana. Slični materijali povezati će prostorije, pa ćete dobiti (pojačati) efekt otvorenosti, koji smo spomenuli u tekstu iznad.

Uređenje malog prostora - ideje i rješenja

Dobro osmislite način renoviranja, pa se prilikom gradnje (renoviranja) potrudite u stan dovesti što je više moguće prirodnog dnevnog svjetla. Također, osim dnevnog svjetla trebate osigurati kvalitetno osvjetljenje svih prostorija u stanu. Dobro osvijetljen stan oku je ugodniji i vizualno je veći.

Uređenje malog prostora - ideje i rješenja

Nepotrebne stvari bacite! Svi mi sakupljamo stvari, misleći da će nam nekada zatrebati. Ipak, složit ćemo se s činjenicom da mnoge sačuvane stvari više nikada ne zatrebamo. One nam smetaju i skupljaju prašinu u stanu. Posebno će smetati nakupljene stvari u malom stanu. Bacite sve što niste koristili godinu dana. Ako vam u godinu dana nešto nije zatrebalo, vjerojatno niti neće.

Uređenje malog prostora - ideje i rješenja

Nemojte se bojati svojih vlastitih ideja. Ako sređujete stan sebi, budite kreativni i u dogovoru s partnerom, ili stručnom osobom, dajte novom prostoru vaš osobni potpis. Stan uredite po vlastitim željama, ali imajte na umu da ne postignete neki neželjeni efekt. Dogovorite se sa arhitektom, i poslušajte stručne savjete. Tako ćete postići to da imate maleni stan koji izgleda dosta prostran, koji je uređen po vašim željama.

Dizajniranje prostora nije za svakoga, i ne treba to olako shvatiti. Ipak, dizajnirati prostor možete i vi, uz dogovor s dizajnerom i slušajući njegove naputke.

Fotografije smo preuzeli sa linka: https://www.decoist.com/small-apartment-living-rooms-ideas/

Podijeli članak

Recent posts

Osman Đikić – mostarski književnik

Osman Đikić je jedan od najpoznatijih mostarskih pisaca. Rođen je 7.januara 1879 godine u Mostaru. Završio je ruždiju(islamska niža srednja škola) i nekoliko razreda gimnazije...

Svetozar Ćorović – poznati mostarski pisac

Svetozar Ćorović ostavio je veliki trag u bosanskohercegovačkoj i srpskoj književnosti. Svetozar Ćorović rođen je 29. maja 1875. godine u Mostaru. Potiče iz trgovačke...

7 najpoznatijih hercegovačkih jela

Hercegovina, sunčani dio naše lijepe zemlje, pored njenih prirodnih ljepota krase je i tradicionalna jela. Izdvojili smo neke od najpoznatijih hercegovačkih jela koja su karakteristična...

Mujaga Komadina – poznati gradonačelnik i dobrotvor Mostara

Kroz historiju Mostar je imao mnogo gradonačelnika,  jedan od najistaknutijih je Mustafa ''Mujaga'' Komadina. Za vrijeme njegovog mandata, u periodu od 1909. do 1918....

Mostarske narodne pjesme

Ljepota građevina i bogata historija učinile su Mostar da bude opjevan u mnogim narodnim pjesmama. Kulturno-historijska baština Mostara nije zanemarena. Svakako da...
Uređenje malog prostora - ideje i rješenja