UEFA potvrdila: Liga nacija vodi i na naredni EURO, evo zašto je to za BiH jako dobra vijest

uefa potvrdila: liga nacija vodi i na naredni euro, evo zašto je to za bih jako dobra vijest

Fudbalska reprezentacija BiH dobro je otvorila nastup u novoj sezoni Lige nacija i nakon dva kola ima četiri boda, te bi uz eventualna dobra dva nastupa u preostalim junskim utakmicama protiv Crne Gore i Finske već odškrinula vrata prvog mjesta u grupi.

O tome je ipak još uvijek prerano govoriti, no već je od ranije poznato da Liga nacija garantuje baraž i borbu za plasman na Evropsko prvenstvo, što je naš tim izborio i u kvalifikacijama za prošlo Evropsko prvenstvo, kad se nažalost na smotri najboljih nije našao.

UEFA je danas potvrdila da će sistem takmičenja i u kvalifikacijama za EURO 2024 biti prilično isti kao u kvalifikacijama za EURO 2020. Na prvenstvu će učestvovati 24 selekcije, a jedno mjesto rezervisano je za domaćina Njemačku, dok će se ostale selekcija sa kontinenta boriti za preostalih 23 mjesta. 

Kvalifikacije će činiti deset grupa, većina sa pet reprezentacija, a tek nekoliko njih sa šest reprezentacija, ovisno od toga da li će učešće u kvalifikacijama dobiti Rusija, koja je pod sankcijama zbog rata u Ukrajini. Plasman na prvenstvo će iz svake grupe izboriti po dvije reprezentacije, a baraž će izboriti selekcije iz Lige nacija.

Baraž će činiti 12 selekcija podijeljenih u tri grupe po četiri tima, koji će međusobno igrati polufinale i finale za plasman na prvenstvo. Pozicije u baražu određivat će se na osnovu plasmana u Ligi nacija, s tim da će baraž, logično, igrati samo selekcije koje kroz kvalifikacije ne izbore prvenstvo. 

To u praksi znači da bi Bosna i Hercegovina eventualnim osvajanjem svoje grupe u Ligi nacija osigurala baraž za EURO prije nego kvalifikacije i počnu. Naravno, mnogo je posla pred našom selekcijom da to i ostvari, pa ostaje da maksimalno ozbiljno i angažovano odigra preostala četiri kola Lige nacija.

Inače, žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo bit će održan u oktobru nakon Lige nacija, a same kvalifikacije igrat će se u 2023. godini, nakon okončanja Svjetskog prvenstva koje se igra u novembru i decembru ove godine.

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

Popularno danas