back to top

Učenice OŠ fra Didaka Buntića u Osijeku predstavile kulturnu baštinu svog zavičaja kao budući turistički potencijal

Tri učenice OŠ fra Didaka Buntića: Ema Nižić, Lucija Musa i Ana Musa (natjecateljski tim „Modraš“ ) zajedno sa svojom mentoricom Jasnom Ćorić predstavile su se na Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije koje se održalo od 5. 12. do 7. 12. 2023. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. To je nacionalno i međunarodno natjecanje organizirano za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente iz Republike Hrvatske i inozemstva, oblikovano po pedagoškim i metodičkim standardima. Cilj je ovog natjecanja poticati kreativnost, slobodno razmišljati na zadanu temu, maštati, stvarati idejna rješenja koja nedostaju u postojećem obrazovnom sustavu. Kod učenika 21. stoljeća potrebno je razvijati poduzetnički način razmišljanja, autorsko stvaralaštvo, dopustiti vrsnoću ideja koja će se potvrditi na tržištu u budućnosti.

Natjecanje ima četiri teme: Glagoljica, Mitologija, Put svile i Vodik. Naše su se učenice predstavile kroz temu Glagoljica i to idejnim rješenjem u obliku dokumentarnog filma „Potraga za Humačkom pločom“ u čijem je stvaranju sudjelovala sekcija Glagoljaši ove škole uz veliku potporu El Arte studija. Članice sekcije Glagoljaši razvile su ovom izvannastavnom aktivnošću nove vještine, kreativan pristup i kritičko razmišljanje – vještine poželjne u suvremenom vremenu.

Glagoljica je 2014. godine proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske, a od 2019. godine 22. veljače proslavlja se kao Dan hrvatske glagoljice. Jedna je od temeljnih oznaka hrvatskoga kulturnog identiteta te time posjeduje kulturni, gospodarski, turistički i izvozni potencijal.

Naš je tim, prema komentaru prosudbenog povjerenstva, u potpunosti odgovorio na pitanje: Kako osvajati glagoljicom u novom mileniju? Na najljepši je mogući način u Osijeku, između sto trideset i dva natjecateljska tima, predstavljen naš zavičaj, kulturna baština i vrijedni jezični spomenik – Humačka ploča, koju su Ema, Lucija i Ana prezentirale kao budući veliki turistički, gospodarski i izvozni potencijal.

Učenice je u Osijek pratila i koordinatorica projekta Božana Bevanda, zamjenica ravnatelja škole, a ovo je već drugo zaredom predstavljanje naše škole na velikom osječkom međunarodnom natjecanju. Putovanje i predstavljane idejnog rješenja tima „Modraš“ podržala je Općina Čitluk. Nadamo se kako će se ova lijepa tradicija nastaviti i u budućnosti jer učenicima moramo dopustiti idejnost i kreativnost kojom će osvajati svijet.

Sekcija Glagoljaši/Osnovna škola fra Didaka Buntića

The post Učenice OŠ fra Didaka Buntića u Osijeku predstavile kulturnu baštinu svog zavičaja kao budući turistički potencijal appeared first on Općina Čitluk.

citluk.ba

Popularno danas