U znak poštovanja prema Husagi Ćišiću i brojnim muslimanima Mostara mostarski imami uredili zapušteni harem u Sutini

Mostarski imami danas su nastavili ranije započetu akciju uređenja starog harema u Sutini, gdje su sredinom XX stoljeća preneseni posmrtni ostaci umrlih muslimana Mostara iz velikog Carinskog harema.

„Danas smo čišćenje harema organizirali sa našim imama, uposlenicima Medžlisa IZ-e Mostar i našim džematlijama. Ponedjeljak smo odabrali zbog obaveze naših imama tokom vikenda na održavanju mektepske pouke“, pojasnio je glavni imam mr. Dino ef. Maksumić. Svesrdnu podršku i ovog puta imali su od strane javnih preduzeća Komos i Komunalno koji su tim povodom angažirali bager i nekolicinu radnika.

Ef. Maksumić je uputio apel da se ovaj lokalitet harema, na kojem su ukopani brojne ugledne ličnosti Mostara među kojima i znameniti Husaga Ćišić bude uvršten u redovna održavanja od strane nadležnih gradskih službi.

„Bez toga će ovaj lokalitet ponovo zarasti u šikaru i biti neprohodan. Nama nije teško raditi. Mi zaista to volimo. Kod naših imam primjetan je žar i ljubav prema našoj historiji i našim precima“, ne krijući razočarenje da se najavljenoj akciji odazvao tek neznatan broj građana Mostara, kazao je Maksumić.

Izrazio je nadu da će gradski politički predstavnici pronaći konačno sistemsko rješenje i za ovaj lokalitet kojim ne titulari Islamska zajednica, već u vlasništvu Grada.

Ef. Maksumić je najavio da će do početka ramazana na sličan način biti organizirana akcija čišćenja i uređenja lokaliteta Opijačeve tekije na Šehovini.

„Sve ove naše aktivnosti voljeli bismo kad bi naše džematlije i naši sugrađani razumjeli kao apel za buđenje svijesti o volontiranjima ovakve vrste, jer se radi o Bogo-ugodim djelima, jer svi znamo za hadis da je od imana skloniti prepreku sa puta. Evo, mi smo danas na skroman način potvrdili svoj iman i svoje vjerovanje“, zaključio je ef, Maksumić.

Akciji čiščenja danas su se pridružili i članovi porodice Ćupina. Advokat Faruk Ćušina je u svoje ime platio dnevnice dvojici radnika, a Mirad Ćupina ličnim učešćem. Prisjetio se kako je sa svojim amidžom Ismetom prenijeli posmrtne ostatke svojih najbližih (dede, nene, tetke, dvojice amidža). U to vrijeme to je bilo uređeno koliko toliko. „Pokušavao sam sa ranijom upravom u Sutini da o mom trošku urede ovaj harem, no nisam nailazio na razumijevanje“, kazao nam je Mirad. Redovno je do početka agresije dolazio na mezarje, koje se, nažalost, nije održavalo.

U rijetkoj arhivskoj građi o ovom lokalitetu pronašli smo tek podatke da su nadležne gradske službe prilikom izgradnje Željezničke i Autobuske stanice, po njima definiranim procedurama, izvršile ekshumaciju posmrtnih ostataka ukopanih muslimana sa velikog Carinskog harema. Islamskoj zajednici dostavili su 6.4. 1963. zapisnik o postojanju i broju mezaristana i zapisnik o prenosu bašluka iz Carinskog harema u dvorište Ćejvan Ćehajine i Roznamedžijine džamije što je uradio Zavod za zaštitu spomenika Mostara.

Nažalost ovi zapisnici nisu sačuvani. Proces ekshumacije, prema iskazima nekolicine Mostaraca je išao tako da su svi zainteresirani mogli izraziti svoju namjeru opštinskim organima a oni bi, nakon zaprimljene prijave, izvršili prenos posmrtnih ostataka i nadgrobnih spomenika.

U Sutini su pokopani u nove mezarove iskopane jedan do drugog u pravilne redove. Pretpostavlja se da se to desilo i sa posmrtnim ostacima i nadgrobnim obilježjima Husage Ćišića. Zadnji nišan na Huasginom novom mezaru je nedavno izmijenjen, vjerovatno zbog činjenice da je stari dotrajao uslijed utjecaja vremenskih prilika. Učinila je to nekolicina građana Mostara na ličnu inicijativu. Oni su posljednjih nekoliko godina vršili uređenje samo Husaginog mezara. Lokalitet harema je krajem druge dekade XIX stoljeća na sličan način očistio i uredio Info-servis za mlade Medžlisa IZ-e Mostar. Uprkos tome, većina Mostaraca, kao i većina istaknutih bosanskohercegovačkih intelektualaca koji s radošću govore o ulozi i djelu Husage Ćišiča nije znala i još uvijek ne zna da se njegov (drugi – stvarni) mezar nalazi u Sutini, prekriven sveopćim zaboravom, saopćili su organizatori.

(Mostarski.ba)

mostarski.ba
#znak #poštovanja #prema #Husagi #Ćišiću #brojnim #muslimanima #Mostara #mostarski #imami #uredili #zapušteni #harem #Sutini

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas