U Širokom Brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom

Misija OSCE-a u BiH i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH u ponedjeljak su u Širokom Brijegu organizirali promociju Smjernica za unaprijeđenje svakodnevne komunikacije s osobama s invaliditetom.

Te Smjernice, koje je 2022. godine objavila Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, imaju za cilj unaprijediti svakodnevnu komunikaciju javnih institucija i tijela, poslovnih subjekata, pravnih osoba, te osoba koje doprinose integraciji osoba s invaliditetom u društvo, sa osobama s invaliditetom, objavili su iz OSCE-a u BiH.

Predstavnici Institucije ombudsmana, Županije Zapadnohercegovačke, organizacija civilnog društva koje okupljaju osobe s invaliditetom i promoviraju njihova prava, kao i izvršnih, zakonodavnih i pravosudnih tijela u ŽZH su imali priliku razmijeniti mišljenja i dogovore se o nadolazećim aktivnostima.

Ioannis Piliouris, šef OSCE-ovog Terenskog ureda u Mostaru, pohvalio je kontinuirane napore i partnerstvo svih okupljenih s Misijom u rješavanju problema s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu i u zastupanju stava o potrebi unaprijeđenja njihovog pristupa pravima.

To uključuje pitanja koja se odnose na uklanjanje arhitektonskih barijera, uključivanje civilnog sektora u proces izrade relevantnog zakonodavstva, uspjeh Misije u zastupanju stava o potrebi prilagođavanja službenih internetskih stranica za korištenje od strane slabovidnih osoba, kao i razmjenu dobrih primjera iz prakse s organizacijom Los Rosales Mostar, što je vodilo ka otvaranju kafića ”Kutak sreće” u Širokom Brijegu, koji sada zapošljava deset mladih osoba s invaliditetom, kazao je Piliouris.

Komunikacija je pitanje ljudskih prava koje obuhvaća pravo na primanje i širenje informacija. Stoga je sloboda izražavanja jedan od ključnih preduvjeta za ostvarenje drugih ljudskih prava.

Nives Jukić, ombudsmanka za ljudska prava BiH, objasnila je da te smjernice predstavljaju njihov doprinos unaprijeđenju položaja osoba s invaliditetom, jer su one putokaz svim javnim tijelima i poduzećima o načinu komuniciranja s osobama s invaliditetom.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini, osobe s invaliditetom se u svakodnevnom životu susreću s mnogobrojnim barijerama, od arhitektonskih do komunikacijskih, zbog čega su izložene različitim oblicima diskriminacije, a trebale bi imati jednaka prava i mogućnosti potpunog sudjelovanja u svim područjima života, Jukić.

Pružajući opširan osvrt na različite kategorije i vrste invaliditeta, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ŽZH Zora Mikulić objasnila je potrebu za iniciranjem unaprijeđenja u budućnosti.

Očekujemo od današnjeg sastanka nove ideje i smjernice za budući rad, kao na primjer, uspostavljanje povjerenstva za zapošljavanje osoba s invaliditetom i uvođenje znakovnog jezika na županijskoj razini, zaključila je.

Važno je podizati svijest o najboljim relevantnim primjerima iz prakse u borbi protiv diskriminacije i pozivati na kreiranje adekvatnih politika djelovanja, programa i strategija na svim razinama.

Misija će nastaviti pružati podršku naporima svih aktera i organizacija koje se bore za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, stoji u priopćenju Misije OSCE-a.

u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom u širokom brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom

Post U Širokom Brijegu promovirane smjernice za komunikaciju s osobama s invaliditetom je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Popularno danas