U Ružićima slavljena sv. Misa zadušnica za pobijeni puk i franjevce

Prvi dan trodnevnice u čast sv. Ivana Krstitelja započeo je jučer molitvom pred kipom sv. Ivana, euharistijskim slavljem te na koncu klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Svetu misu predvodio je fra Miljenko Stojić u koncelebraciji sa župnikom fra Tomislavom Jelićem. Fra Miljenko je inače vicepostulator postupka mučeništva ” fra Leo Petrović i 65 subraće”.
Sveta misa služena je u sjećanje na sve žrtve rata i poraća iz župe Ružići uključujući fra Zdenka Zupca i fra Maksimilijana Jurčića.

Na samo početku misnog slavlja fra Miljenko se spomenio svih žrtava usporedivši ih sa svetim Ivanom Krstiteljem. Sv. Ivan je dao svoj život za svoju vjeru, a mogao je izabrati lakši put. No, danas onda ne bi imali takvog velikog sveca i zagovornika na Nebu. Isto je s našim žrtvama rata, koje se nisu pokorile tadašnjim vlastima nego su se borile za svoju zemlju.

U svojoj propovijedi fra Miljenko je ispričao priču o dobru i zlu, zaključivši kako je zlo nedostatak dobra u našemu životu. Nedostatak Božje ljubavi u našim srcima i da smo za to samo mi krivi, a ne Bog. Upravo to se događalo i s onima koji su odgovorni za brojne žrtve kojih se spominjemo. Razum im je bio pomućen i otišli su na krivu stranu.

Sva ona događanja u našoj povijesti s mnoštvo žrtava mogli bismo nazvati hrvatski križni put pa tako imamo: Udbinu, Bleiburg, Srednja Bosna, Zagreb, Vukovar, Široki brijeg, Ružiće i mnoge druge…

  U FBiH preporučeno da rad na otvorenom bude obustavljen od 12 do 16 sati

Jedan od pothvata u spomen na sve žrtve i mjesta stradanja je groblje Mira. Groblje se nalazi u mjestu Bile između Širokog i Mostara. Mjesto je to na kojem se podižu križevi za svaku pojedinu žrtvu pa tako i one iz Ružića i područja Gruda. Potvrda ovog groblja je da nećemo dopustiti da nas protivnici izbrišu s lica zemlje, kazao je fra Miljenko.

Na kraju se posebno prisjetio fra Maksimilijana Jurčića i fra Zdenka Zupca.
Fra Maksimilijan, iz Ružića, odvedem je sa Humca i pogubljen u Vrgorcu. Jedan od župnika župe Ružići, fra Zdenko, smetao im je jer je hrabro svjedočio svoju kršćansku vjeru.

Drugu večer trodnevnice, večeras, bit će obnova krsnih obećanja i blagoslov djece. Misno slavlje predmolit će fra Jozo Hrkać, župni vikar župe Posušje.

Treću večer, četvrtak, proslavit će se svetkovina Presvetog Srca Isusova i posvetiti svoje obitelji i župu Presvetom Srcu Isusovu. Misno slavlje predmolit će fra Goran Azinović, župni vikar župe Čitluk.

 

u ružićima slavljena sv. misa zadušnica za pobijeni puk i franjevce

Grude-online.info

Post U Ružićima slavljena sv. Misa zadušnica za pobijeni puk i franjevce je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi