More
  VijestiKulturaU Narodnom pozorištu Mostar u ovom mjesecu veliki broj izvedbi

  U Narodnom pozorištu Mostar u ovom mjesecu veliki broj izvedbi

  Na repertoaru Narodnog pozorišta u Mostaru i ovog mjeseca posjetioce očekuju interesantne izvedbe, a već  u petak, 5. novembra u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a publika će imati priliku gledati drugu reprizu predstave “Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca.

  Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i reditelj, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu “skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti. Glumačku postavu čine Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, Emir Spahić i Vedran Vilogorac, saopćili su iz NPM-a.

  Predstava “Identitluk“ autorski projekat ansambla predstave, režiserke Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, prema motivima djela Amina Maaloufa, na rasporedu je u petak, 12. novembra, s početkom u 20 sati. Riječ je o predstavi koja je osvojila srca publike, te pobrala brojne nagrade na festivalima širom BiH.

  “Identitluk“ suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,”čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

  Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara. Glumačku postavu čine Fatima Kazazić Obad/Mirela Mijačank Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević.

  Narodno pozorište Mostar i ove godine učestvuje u manifestaciji Noć teatra BiH, te će u okviru nje u subotu, 20. novembra, u 20 sati biti odigrana predstava “Heroj nacije“ Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca. Ulaz je besplatan uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

  Posljednji petak u ovom mjesecu, 26. novembar, rezervisan je za komediju “Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, sa početkom u 20 sati. Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju.

  Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. U predstavi igraju Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

  Osim navedenih izvedbi, tokom novembra u NPM-u planiran je početak rada na novom pozorišnom komadu, a više detalja o tome bit će naknadno objavljeno, navodi se u saopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img