U Mostaru “Šlaufijada”, turnir u tavli i juniorsko natjecanje u skokovima

U Mostaru će danas, nakon više od deset godina, biti održana čuvena “Šlaufijada”, spuštanje šlaufom niz rijeku Neretvu, dan uoči tradicionalnih skokova sa Starog mosta

“Šlaufijada” je stari običaj, igra dječaka.

“Znači kupaće, papuče i šlauf- unutrašnja guma od bagera, kamiona ili od malog auta, nema vesla, već se stave papuče na ruke i utrkuje se ko će prije stići. ‘Šlaufijada’ je jedna vrsta igre dječaka koji nisu imali današnji problem: mobitele, televizore i družili su se više na Neretvi”, pojašnjava organizator te manifestacije ispred Kluba skakača u vodu “Mostari” Ermin Zukanović.

Članica Organizacijskog odbora skokova sa Starog mosta Adela Gosto najavila je za danas i juniorsko natjecanje u skokovima na glavu i noge.

“Djeca različitih uzrasta skakat će s male i velike skakaonice Duradžik, a raduje me što se broj prijavljenih ove godine povećao u odnosu na prethodne godine. U skokovima na noge mogu sudjelovati osobe do 20, a na glavu do 24 godine. Također, valja napomenuti kako će u nedjelju, prije samih skokova sa Starog mosta, biti održano i preplivavanje Neretve. To nije klasično natjecanje jer se radi o različitim uzrastima, spolovima i fizičkoj spremi, nego manifestacija kojoj je cilj vraćanje djece Neretvi. Mi smo svi odrasli na Neretvi i to je kultura življenja ovog grada. Sudjelovat će po petero djece iz mostarskih plivačkih klubova Veleža, Orke, Zrinjskog i našeg kluba Mostari”, kazala je Gosto.

U okviru ove manifestacije, bit će organiziran i turnir u tavli, koji će biti održan u Domu Armije.

Popularno danas