U Mostaru promoviran roman „U kasno ljeto“ autorice Magdalene Blažević

U Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru promoviran je roman „U kasno ljeto“ autorice Magdalene Blažević. Riječ je o antiratnom romanu čija je radnja smještena u autoričino rodno Žepče.

Nakon uspješne zbirke priča „Svetkovina“, autorica Magdalena Blažević u romanu „U kasno ljeto“ govori o djetinstvu izloženom ratu u BiH. Od bezbrižnih igara dviju nerazdvojnih prijateljica, djevojačkih snova i maštanja nije ostalo ništa, jer je smrt jednu od njih, Ivanu, uzela u cvijetu mladosti, u dobi od četrnaest godina.

“Iako je tema romana ratni zločin koji se dogodio 16 .kolovoza 1993.g. ovo je zapravo antiratni roman ispripovjedan iz perspektive ubijene djevojčice koja nas poziva, odnosno čitatelja, da pogleda ono što, kažem pogleda jer su to slike, ono što je prethodilo njenoj smrti a to su slike iz njezina djetinjstva”, istakla je Magdalena Blažević, autorica romana “Ukasno ljeto”.

Autorica piše o jakim emocijama i stanjima stvarajući univerzalnu priču, koja nadilazi Žepče i vrijeme u kojem je radnja smještena te postaje univerzalna himna protiv ratovanja i ubojstava.

“Moćan roman, moćna proza u kojoj je uspjela ispisati sve rečenice bez imalo patetike, one su naizgled kratke, odsječene, gotovo konstatiraju činjenično stanje, međutim sve vrvi emocijama i to je ono što Magdalenu čini drugačijom”, rekao je Seid Serdarević, urednik romana “U kasno ljeto”.

“Mi znamo da je ona jedan od onih glasova koji su vrlo brzo postali jedan od najprominentnijih književnih glasova. Nije mala stvar reći da je tu s nama zapravo naša sugrađanka koja je bila finalistica vrlo značajne nagrade Fric”, naglašava teatrologinja Tina Laco.

U svojoj ranijoj zbirci priča na jedinstven način je progovorila o zanemarenom svijetu žena. Kako zbirka, tako i roman „U kasno ljeto“ , kazali su u nakladničkoj kući Fraktura, zahtjeva „ sporo“ čitanje, jer nakon svake zadnje točke u priči odnosno u romanu, čitatelj treba trenutak mira da odloži sudbinu koju je upravo pročitao.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas