U Mostaru pri kraju zalihe izvoda iz matične knjige rođenih


Grad Mostar obavještava građane i korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da su na samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih.

Nemogućnost nabave Grad Mostar izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH koje je nadležno za izdavanje istih i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu.

”Zbog nemogućnosti Grada Mostara da izvrši nabavu izvoda do osiguravanja navedenih obrazaca od strane F MUP-a, predlažemo prelazno rješenje, kako bi ublažili navedeni problem, a stranke bile u mogućnosti da ostvare svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih”, istakli su u saopćenju.

Naime, izvod iz matične knjige rođenih je trajni dokument, pa predlažu da osobe koje ga već posjeduju, isti kopiraju i ovjere, te predaju prema svojim potrebama, a da original zadrže kod sebe.

”Osobe koje ne posjeduju izvod iz matične knjige rođenih, a potreban im je u svrhu ostvarivanja određenih prava, mogu zatražiti i dobiti Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih, sa svim podacima koje sadrži izvod iz matične knjige rođenih i isto ima snagu javne isprave. Molimo državne organe, škole, visokoškolske i druge ustanove i institucije koje imaju namjeru raspisivati natječaje, oglase, pozive i sl. da uzmu u obzir trenutnu situaciju u vezi sa nedostatkom obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih, da potencijalni kandidati isti neće moći dobiti na prijemnim šalterima Grada Mostara, ali da Grad Mostar može u te svrhe izdati Uvjerenje o podacima iz matične knjige rođenih”, stoji u saopćenju iz Grada koji mole sve građane i korisnike usluga za razumijevanje zbog navedene situacije. 

akta.ba

Popularno danas