U Mostaru održan prijem i Božićni koncert

Tradicionalni Božićni koncert i ove godine je održan u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”u Mostaru, a prethodio mu je prijem upriličen povodom Božića, na kojem je istaknuto da treba njegovati ljubav i zajedništvo radi bolje budućnosti.

Koncert su organizovali Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Mostar, Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo “Gusle”, Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Manastir Žitomislić.

U božićnoj besjedi arhimandrit Lazar Lazarević iz Manastira Žitomislić podsjetio je na važnost Božića i na iskušenja koja donosi današnje vrijeme.

Arhimandrid Lazar je rekao da je Božić događaj kada se srećemo sa Hristom u današnjoj svakodnevnici.

“Isus ne dolazi da bi ostvario naše želje već Božije. Isus Hristos je živ Bog i zato želi da i nas sretne žive i ovoga Božića. Da bi nas sreo žive moramo biti u duhu Božića, a to znači da smo spremni na žrtvu u sadašnjosti”, rekao je arhiandrid Lazar u prepunom Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.

Okupljeni su uživali u dašku božićnog duha zahvaljujući Srpskom vizantijskomi horu “Mojsije Petrović” i horu djece koja pohađaju pravoslavnu vjeronauku u mostarskim školama.

Djeci su podijeljeni paketići, a svi prisutni na kraju su ispred “Kosače” uživali u vatrometu.

Neposredno prije koncerta u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu je održan Božićni prijem u organizaciji mostarske “Prosvjete”, društva “Gusle”, Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić i Kluba srpskih vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

  Svečano otvoreno 'Mostarsko ljeto', festival kulture s dugogodišnjom tradicijom

“Sve vas gledam s radošću i cijenim vaš dolazak među nas, jer pokazujete dugogodišnje otvoreno srce i poštenje prema nama. Kada dijelimo praznike pokazujemo da ovaj grad ima budućnost. Ima budućnost u tome da su svi naši praznici i svetkovine zajedničke, a onda takođe da sutrašnje eventualne probleme rješavamo zajedno”, istakao je iguman Danilo.

Okupljene je pozdravila i predsjednica “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović koja je ukazala na to da je Mostar najbolji primjer bogatstva različitosti, a praznici vrijeme kada prijateljstva, ljubav i saradnju treba da se njeguju i podstiču, te pokažu široj javnost kako se u Mostaru živi.

“Mi svoje praznike ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih, nego upravo jedni s drugima, kako smo ih uvijek slavili u Mostaru”, rekla je Šagovnovićeva.

Milivojević je izrazio uvjerenje da Mostar ide u dobrom smjeru, a naglasio je i da će činiti sve da svi ravnopravno, nasmijano i otvorenog srca krenu u bolju budućnost.

Don Ante Jukić je pozdravio prisutne u ime biskupa mostarsko duvanjskog monsinjora Petra Palića, a u obraćanju je poželio da vitlejemsko svjetlo zasija u njihovim srcima i da tako dođe i do drugih ljudi.

On je poželio srećan Božić i da Božijom naklonošću bude ispunjena 2022. godina.

Veliko zadovoljstvo što poslije tegobnih vremena božićnu radost dijeli sa svojim prijateljima, pravoslavnim vjernicima iskazao je i mostarski muftija Salem Dedović.

“Posebna je radost što se ponovo vraćamo tradiciji i običajima i onome što krasi ovaj grad i Hercegovinu – da se ljepota i bogatstvo blagdanskog vremena podjeli s drugim ljudima”, rekao je Dedović.

  Promocija knjige „Genocidna namjera - Bratunac 1992.“ u Narodnoj biblioteci Mostar

Na prijemu su bili predstavnici institucija iz Republike Srpske, vlasti grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kulturnih udruženja iz Mostara i brojni drugi gosti. (Srna)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Opčine i gradovi