VijestiU Mostaru će biti srušeno još 500 objekata

  U Mostaru će biti srušeno još 500 objekata

  Bespravna gradnja problem je koji je dugi niz godina bio nazočan u Mostaru zbog nepostojanja Gradskog vijeća.

  Gradili su se novi objekti s upitnim dozvolama za građenje, nerijetko i rušili, no nova odluka Gradskog vijeća o legalizaciji objekata trebala bi stvari konačno dovesti u red, ali i pojednostaviti procedure.

  Mario Ćosić skupa s nekolicinom aktivista vodio je bitku za rušenje nelegalno izgrađenog kata stambeno-poslovnog objekta na Bijelom Brijegu.

  Iako je investitor bio na korak do dozvole i za gradnju nove zgrade, zahvaljujući inicijativi građana, izgradnja novog stambenog objekta je onemogućena, a uklonjen je dijelom i šesti kat već izgrađene zgrade. Krajnji cilj je, kažu, poništiti dozvole i podnijeti zahtjev za rušenje cijele zgrade.

  Bitku protiv nelegalne gradnje u vlastitom dvorištu vodi i vijećnica u Gradskom vijeću Mostara Boška Ćavar.

  U mene nije borba samo oko nelegalne gradnje nego i oko privatizacije. Naše dvorište upisano je u početnu bilansu Sokola i kao takvo se našlo na tržištu. Par moćnih ljudi, investitora iz našeg susjedstva su pokupovali to dvorište. Osvanuli su bageri i jedna rupa. Prije godinu dana ta se rupa zatrpala, navodni vlasnik je stavio ogradu i sad taj park stoji devastiran, uništen, prepričava svoju borbu vijećnica Ćavar za N1.

  Puno je sličnih primjera. Točan broj nelegalno izgrađenih objekata nije poznat. Posljednjih godina uklonjen je određeni broj manjih objekata. Njih oko 500 u sljedećem razdoblju bi trebalo biti srušeno, a ostatak izgrađenih objekata bit će sačuvan. Nakon usvajanja odluke Gradskog vijeća, odmah su počeli pristizati i zahtjevi građana za legalizaciju objekata.

  Odluka obuhvaća legalizaciju onih objekata koji u skladu sa zakonskom procedurom mogu biti legalizirani, a koji su izgrađeni prije rujna 2021. godine.

  Ako ste vi nakon ovog datuma počeli graditi neki bespravan objekt bez valjanih suglasnosti, vaš objekt ne može ući u postupak legalizacije i u tom trenutku će inspekcije poduzeti zakonske mjere, pojasnio je za N1 Salem Bubalo iz Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

  Nelegalna gradnja nije problem koji se pojavio samo u Mostaru, ali druge lokalne sredine znatno su se brže i uspješnije obračunale s ovom pojavom. Izostanak rada lokalnih vlasti u punom kapacitetu posljednjih godina, značajno je usporio ovaj proces na području Mostara.

  A postupak legalizacije bespravno izgrađenih građevina može se provesti ukoliko građevina ne ugrožava opći javni interes, uklapa se u prostorno-plansku dokumentaciju i ne utječe negativno na zadovoljavanje uvjete zaštite okoliša, terena, stanovništva i materijalnih dobara. (N1)

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img