U Livnu od karcinoma pluća lani preminulo čak 11 osoba

Iznadprosječno visoke temperature za ovo doba godine pogodovale su širenju respiratornih infekcija. Oboljelih od viroza i gripe svakim danom je sve više, a ni korona nije nestala, piše Večernji list BiH. Sve to prouzročilo je povećan priljev pacijenata u domove zdravlja diljem HB županije, a vrhunac gripe očekuje se koncem mjeseca. 10-ak slučajeva korone Unatoč nekim procjenama da bi ovogodišnja gripa moga biti najgora u proteklih 10-ak godina, broj onih koji se žele cijepiti u stalnome je padu.

Potvrdu za to dobili smo i u Domu zdravlja Livno i u Zavodu za javno zdravstvo HBŽ-a. – Ranijih godina u Domu zdravlja cijepili bismo stotinjak korisnika naših usluga, ove godine to je znatno manje – kazala nam je voditeljica Službe za plućne bolesti dr. Marijana Petro, a ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diana Mamić dodala: – Sredstvima Vlade HBŽ-a kupili smo 870 doza cjepiva, dosad smo ih potrošili oko 830, imamo ih na raspolaganju još 50-ak te smo putem lokalnih medija uputili poziv građanima da se cijepe jer još uvijek nije kasno – kazala je dr. Mamić.

Prije korone za besplatno cijepljenje žitelji HBŽ-a počeli su se prijavljivati već od srpnja, a cjepiva je uvijek bilo malo. Situacija je sada drukčija, govori nam dr. Mamić te ističe i slab odziv medicinskoga osoblja za cijepljenje. Naime, od Federalnoga zavoda za javno zdravstvo dobili su cjepivo za zdravstvene djelatnike, a iskoristili tek 30%. Naše sugovornice ističu kako još uvijek prevladavaju opće, znači, klasične respiratorne infekcije gornjih dišnih puteva, pridružuje im se i gripa, a prisutna je i COVID infekcija. – U ovom trenutku imamo 10-ak aktivnih slučajeva COVID-a, što je registrirano u ZJZ-u.

  Mate Rimac posjetio Livno i razgovarao o projektima i ulaganjima

Vjerujem kako ih imamo i više jer ljudi koriste i kućne testove, liječe se sami i ne prijavljuju se Zavodu, ali, u principu, smatramo da je situacija dobra s obzirom na to da nemamo hospitaliziranih – naglašava dr. Mamić. No, zato je situacija daleko od dobre kada je u pitanju karcinom pluća. – U prošloj je godini na području Grada Livna od raka pluća umrlo 11 osoba, što je veliki broj.

Trenutačno ih je na liječenju 10-ak, a što će godina pokazati, to ćemo vidjeti. Nažalost, svakodnevno se otkrivaju novi slučajevi – govori nam dr. Petro i još jednom naglašava kako je za Livno 11 umrlih od karcinoma pluća u jednoj godini ogroman broj. Do 8 slučajeva TBC-a Što se tiče njezine službe, dodaje i kako su upale pluća prisutne cijele godine, istina, u ovom razdoblju u povećanom opsegu, a tu je i tuberkuloza s prosječnom konstantom od 6 do 8 slučajeva godišnje na području cijeloga HBŽ-a.

www.vecernji.ba

relax-portal.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
spot_img

Popularno danas

Općine i gradovi