More
  VijestiU Konjicu spriječen dolazak migranata

  U Konjicu spriječen dolazak migranata

  Jučer su se u Bradini okupili mještani ovoga sela, kao i okolnih sela, kako bi, prema njihovim riječima, spriječili dolazak migranata iz Bihaća, koji su trebali biti smješteni u kasarni u Bradini.

  Mještani su iskazali nezadovoljstvo jer se u neposrednoj blizini kasarne nalazi škola, koju pohađa pedesetak učenika, javlja Narodni radio.

  Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić istaknuo je kako u Općini Konjic nisu bili upoznati sa ovom Odlukom.

  Tim povodom izdato je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

  ” U vezi novonastale, ničim izazvane i nenajavljene situacije, a u vezi sa eventualnim smještanjem migranata na područje općine Konjic, lokalitet kasarne u selu Bradina, imamo potrebu da istaknemo da smo, najblaže moguće rečeno, neugodno iznenađeni i rezignirani ovim potezom nadležnih nivoa vlasti.


  Općina Konjic je u ne tako davnim vremenima pokazala svoje veliko srce i primala izbjeglice iz Foče, Hadžića, Nevesinja, Gacka, Prozora, Mostara, Čapljine, Stoca i mnogih drugih krajeva BiH, u pojedinim momentima broj domicilnog stanovništva i protjeranih ljudi bio je gotovo isti i izdržali smo. Među prvim smo priskakali u pomoć kod poplava i svih ostalih humanitarnih aktivnosti. Nije namjera da navedenim pišemo bilo kakve hvalospjeve, nego da pokažemo da imamo taj osjećaj za podijeliti nevolju koju imaju drugi ljudi.

  Zato nas još i više pogađa ovakav neprimjeren pokušaj smještanja izbjeglica na područje općine Konjic. Nadalje, vođeni posljednjim negativnim iskustvima građana BiH, moramo istaći da je to područje izuzetno rijetko naseljeno i da postoji realna opasnost da broj migranata u mnogome nadmaši broj domicilnog stanovništva.                                     
  Objekat Kasarne u Bradini u kojoj se žele smjestiti migranti, nalazi se u neposrednoj blizini osmogodišnje škole Bradina, što dodatno stvara bojazan za bezbjednost učenika u ovoj školi, poučeni iskustvima iz drugih sredina , gdje su zabilježena neželjena dešavanja.


  Ovdje želimo naglasiti da će novo izabrana vlast u Općini Konjic pokrenuti konkretne aktivnosti za povratak svakoga onoga koji je u protekloj agresiji otišao sa svoga ognjišta, a koji ima volju i želju za povratak i da ćemo sve učiniti za povratak svakog Konjičanina, gdje god da se on nalazio. U vezi navedenog smještanje migranata na lokalitet Bradina, može poslati upravo suprotnu poruku i umnogome zaustaviti naše planirane aktivnosti.


  Grad Konjic nije bez razloga proglašen prvim otvorenim gradom i mi ćemo uraditi sve da i dalje slovimo kao takvi. Spremni smo i prihvatiti određen broj migranata, pogotovo porodica, ali zahtjevamo da svaka općina u BiH primi određen broj migranata u skladu sa svojom veličinom i mogućnostima.
  Jednostrano, nenajavljeno smještanje migranata na teritoriju naše općine nećemo tolerisati i učiniti ćemo sve, što je u okviru zakonskih rješenja da to spriječimo. ”

  U Konjicu spriječen dolazak migranata
  Foto: FENA / Vijesti.ba

  Napominjemo, Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić obavijestio je javnost da je na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5.000 migranata iz Unsko-sanskog kantona u vojni objekat na području Bradine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 4 / 5. Brojanje glasova: 2

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img