U Konjicu spriječen dolazak migranata

-

Jučer su se u Bradini okupili mještani ovoga sela, kao i okolnih sela, kako bi, prema njihovim riječima, spriječili dolazak migranata iz Bihaća, koji su trebali biti smješteni u kasarni u Bradini.

Mještani su iskazali nezadovoljstvo jer se u neposrednoj blizini kasarne nalazi škola, koju pohađa pedesetak učenika, javlja Narodni radio.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić istaknuo je kako u Općini Konjic nisu bili upoznati sa ovom Odlukom.

Tim povodom izdato je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

” U vezi novonastale, ničim izazvane i nenajavljene situacije, a u vezi sa eventualnim smještanjem migranata na područje općine Konjic, lokalitet kasarne u selu Bradina, imamo potrebu da istaknemo da smo, najblaže moguće rečeno, neugodno iznenađeni i rezignirani ovim potezom nadležnih nivoa vlasti.


Općina Konjic je u ne tako davnim vremenima pokazala svoje veliko srce i primala izbjeglice iz Foče, Hadžića, Nevesinja, Gacka, Prozora, Mostara, Čapljine, Stoca i mnogih drugih krajeva BiH, u pojedinim momentima broj domicilnog stanovništva i protjeranih ljudi bio je gotovo isti i izdržali smo. Među prvim smo priskakali u pomoć kod poplava i svih ostalih humanitarnih aktivnosti. Nije namjera da navedenim pišemo bilo kakve hvalospjeve, nego da pokažemo da imamo taj osjećaj za podijeliti nevolju koju imaju drugi ljudi.

Zato nas još i više pogađa ovakav neprimjeren pokušaj smještanja izbjeglica na područje općine Konjic. Nadalje, vođeni posljednjim negativnim iskustvima građana BiH, moramo istaći da je to područje izuzetno rijetko naseljeno i da postoji realna opasnost da broj migranata u mnogome nadmaši broj domicilnog stanovništva.                                     
Objekat Kasarne u Bradini u kojoj se žele smjestiti migranti, nalazi se u neposrednoj blizini osmogodišnje škole Bradina, što dodatno stvara bojazan za bezbjednost učenika u ovoj školi, poučeni iskustvima iz drugih sredina , gdje su zabilježena neželjena dešavanja.


Ovdje želimo naglasiti da će novo izabrana vlast u Općini Konjic pokrenuti konkretne aktivnosti za povratak svakoga onoga koji je u protekloj agresiji otišao sa svoga ognjišta, a koji ima volju i želju za povratak i da ćemo sve učiniti za povratak svakog Konjičanina, gdje god da se on nalazio. U vezi navedenog smještanje migranata na lokalitet Bradina, može poslati upravo suprotnu poruku i umnogome zaustaviti naše planirane aktivnosti.


Grad Konjic nije bez razloga proglašen prvim otvorenim gradom i mi ćemo uraditi sve da i dalje slovimo kao takvi. Spremni smo i prihvatiti određen broj migranata, pogotovo porodica, ali zahtjevamo da svaka općina u BiH primi određen broj migranata u skladu sa svojom veličinom i mogućnostima.
Jednostrano, nenajavljeno smještanje migranata na teritoriju naše općine nećemo tolerisati i učiniti ćemo sve, što je u okviru zakonskih rješenja da to spriječimo. ”

U Konjicu spriječen dolazak migranata
Foto: FENA / Vijesti.ba

Napominjemo, Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić obavijestio je javnost da je na sjednici Vijeća ministara BiH donesena preliminarna odluka o premještanju oko 5.000 migranata iz Unsko-sanskog kantona u vojni objekat na području Bradine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

spot_img

Mostar vijesti