U HBŽ-u omogućeni besplatni mamografski pregledi – u planu nabavka novog mamografa

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a, zajedno sa Domom zdravlja Tomislavgrad, UŽ Bistrica i UG Grahovo provelo je program preventivne mamografije u okviru kojega je omogućeno svim ženama s područja županije obaviti besplatan mamografski pregled u Domu zdravlja Tomislavgrad. Pregledane su ukupno 303 žene, a jedan nalaz je suspektan na maligno oboljenje, dok nekoliko žena treba obaviti dodatne pretrage.

Program je završio 30. lipnja 2022. godine, a provodio se kako bi se naglasila važnost prevencije, kao i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Rak dojke je u gotovo svim populacijama u samom vrhu vodećih uzroka smrtnosti kod žena. Mamografija je rendgenska metoda pregleda dojki, koja se obavlja na posebnom uređaju uz male doze radijacije. Zahvaljujući pregledu mamografom rak dojke se može otkriti već u ranom stadiju. Sa 40 godina je potrebno obaviti prvi pregled mamografom, uz ultrazvučne kontrole svakih 6 mjeseci do godinu dana. Mamografija se potom preporučuje svake dvije godine. Nakon 50. godine života preporučuje se obaviti mamografiju jedanput godišnje. Moguće je obaviti mamografiju i ranije po preporuci liječnika.

Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih i Vlada HBŽ-a planiraju nabavku novog mamografa za Županijsku bolnicu  ako bi pregled bio dostupan redovno svim ženama, a ovom prilikom zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog programa.

Objava U HBŽ-u omogućeni besplatni mamografski pregledi – u planu nabavka novog mamografa pojavila se prvi puta na Tomislav City.

  Iz Mladosti predstavili novog predsjednika

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Šta vidjeti u Mostaru