U Goraždu obilježen spomendan blaženih Drinskih mučenica

Svetom misom u Crkvi blaženih Drinskih mučenica te obilaskom mjesta stradanja pet časnih sestara koje su stradale u prosincu 1941. godine, u Goraždu je danas obilježen spomendan blaženih Drinskih mučenica.

Misu u crkvi izgrađenoj njima u čast predvodio je nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić.

Časne sestre Družbe sestara “Kćeri ljubavi božije” skočile su sa prozora današnje OŠ “Husein ef. Đozo” birajući smrt umjesto gubitka časti i poniženja koje su im spremali četnici Draže Mihailovića.

Hodočasnici su zapalili svijeće te položili cvijeće na spomen-obilježju Drinskim mučenicama na obali Drine, gdje su uputili molitvu.

– Naša molitva je univerzalna, molimo se za blagostanje i mir. Nalazimo se u adventu kad pripremamo put Gospodinu. Želimo biti bolji i da blagdan Božića dočekamo čista i ispunjena srca –  kazao je goraždanski župnik Josip Tadić.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama.

Pet redovnica je oteto u prosincu1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile sa prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine te se ove godine obilježava i 12. godišnjica od beatifikacije.

Mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohodi na stotine vjernika iz cijelog svijeta, a znatno veći broj hodočasnika u gradu na Drini očekuje se nakon izgradnje crkve Drinskih mučenica koja se privodi kraju.

RTV HB

Objava U Goraždu obilježen spomendan blaženih Drinskih mučenica pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas