U BLIZINI gradskog groblja “Karaula” u Tomislavgradu arheolozi provode dodatna istraživanja

Na lokalitetu Karaula gdje se provode trenutna istraživanja otkriveno je do sada najviše kamenih spomenika kulture iz Rimskog doba.

Arheolozi iz Livna, Posušja i Tomislavgrada zajedno sa skupinom iz Franjevačke mladeži Tomislavgrad provode nastavak arheoloških istraživanja lokaliteta Karaule u Tomislavgradu uz samo gradsko katoličko groblje.

Što se tiče samog lokaliteta Karaule, ono po riječima voditelja ovih istraživanja, inače tomislavgradskog arheologa i kustosa Franjevačkog muzeja “fra Jozo Križić” Stipana Dilbera, ima povijesni značaj, a prvi zapisi istraživanja, kako ističe, datiraju još iz davne 1896. godine kad je ovaj lokalitet na poziv župnika u Duvnu fra Anđela Nuića istraživao austrijski arheolog Karl Patcha, tadašnji kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

“Na lokalitetu Karaula gdje se provode trenutna istraživanja otkriveno je do sada najviše kamenih spomenika kulture iz Rimskog doba poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga koji su posvećeni rimskim božanstvima, a isto tako na ovoj su lokaciji nađeni ulomci srednjovjekovnog namještaja”, kazao je Dilber.

Ovaj lokalitet, kako dalje navodi, ima veliku arheološku važnost, a istraživanja provode jer je u planu Grada skorašnje proširenje gradskog groblja i izgradnja mrtvačnice pa je odlučeno da se taj prostor dodatno arheološki istraži i dokumentira.

“S južne strane groblja prostor se sondira i vrše iskopavanja s nadom da će se nešto iz tog vremena i pronaći, što bi dalo još veći značaj ovoj lokaciji”, napomenuo je Dilber. Dosadašnjim njihovim istraživanjima na tim iskopinama su pronađeni ulomci keramike i stakla iz rimskog razdoblja odnosno 3. i 4. stoljeća kao i dijelovi zidina na kojima, kako tvrdi kustos, treba još raditi kako bi se utvrdila sama konstrukcija i period gradnje, piše Fena.

www.tomislavnews.com

www.tomislavnews.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

Popularno danas