back to top

TROGIRSKI MIOVCI NA DUHOVNOJ OBNOVI U LIVNU

Zajednica mladih grada Trogira Hrvatski katolički zbor MI (HKZ MI) sudjelovala je na korizmenoj duhovnoj obnovi u Livnu u duhovnom centru u Kući djeteta Isusa koja pripada Družbi sestara Služavki Malog Isusa Provincije sv. Josipa-Split. Predvođeni katedralnim župnikom i duhovnikom miovaca don Vinkom Sanaderom proveli su dva dana (8. i 9. ožujka) u molitvi i razmatranju pred Presvetim Sakramentom. Zajedno su molili križni put, krunicu, sudjelovali na svetoj misi, održali kviz znanja iz vjeronauka i poslušali predavanje don Ivana Terze, povjerenika za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, koji je mladima govorio o mlakosti.

 

Don Ivan je istaknuo kako je mlakost u vjerskom životu vrlo opasna. Ona je duhovno popuštanje i sklizanje duhovnog života u propast. Sotona želi obeshrabriti mlade i druge kršćane i uvjeriti ih kako je nemoguće promijeniti svoje grješno stanje, a to nije istina. Ako sebi kažeš ‘ne mogu naprijed, ne mogu biti bolji’ – onda kreće navala svih grijeha. Mlakost napada moju ljubav prema Bogu i bližnjemu, traži zaborav Boga, traži kompromise, a iza svega stoji sotona.

 

Mlakost dovodi do duboke duhovne krize i onda uzrokuje dvoličan – licemjeran život. To pak vodi u pesimizam, besmisao i nezadovoljstvo. Kršćani ne smiju sebi to dopustiti. Rješenje za mlakost su upravo ovakvi susreti i duhovne obnove, molitva, sveta misa i sakramenti – zato ustrajte u svojoj vjeri i budite kvasac vjere među svojim vršnjacima, poručio je mladima don Ivan Terze.

Mladi su bili oduševljeni ovom duhovnom obnovom i gostoprimstvom časnih sestara te smještajem u Kući djeteta Isusa te prirodom i okolišom koji je doista oaza mira, ljepote i Božje blizine. Bilo je vremena i za posjet franjevačkom samostanu i crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu gdje je gvardijan fra Marko Ešegović mladima govorio i povijesti samostana i djelovanju fratara na livanjskom području. Miovci su s don Vinkom razgledali franjevački muzej i galeriju proslavljenog umjetnika Gabrijela Jurkića (1886. – 1974.). Zadovoljni i Bogu zahvalni vratili su se u svoj Trogir, a na putu su se još kratko zaustavili u crkvi u Košutama i susreli sa župnikom don Tomislavom Topčićem, koji im je ukratko predstavio župu. V. S.

trogirski miovci na duhovnoj obnovi u livnu

MIportal.hr

trogirski miovci na duhovnoj obnovi u livnu
Vrtlarija Šarić Livno

relax-portal.info

Popularno danas