Tea Kovačević je čudo od djeteta

Teniski klub “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora je prethodnog vikenda bio domaćin državnog prvenstva Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki i juniora do 16 godina. Prvenstvo je okupilo tridesetak teniserki i tenisera iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su pokazali zadovoljavajući nivo teniske igre.

Najbolja juniorka i pobjednica prvenstva Bosne i Hercegovine u kategoriji juniorki do 16 godina je Tea Kovačević iz Gradiške. Tea je u 2022 takmičarskoj sezoni u nizu osvojila tri ljetna”prvenstva Bosne i Hercegovine, i to u kategorijama do 12, 14 i 16. godina starosti. Ovaj uspjeh mlade Tee, o kojoj smo već ranije pisali, djeluje nevjerovatno, posebno ako se zna da Tea nema još punih 12 godina. Ne bi možda bilo čudo da je Tea osvojila samo šampionat U12, no ona je pobijedila i dvije i četiri godine starije igračice od sebe. Sumnjamo da se iko na svijetu može pohvaliti ovakvim rezultatom da je slavio u tri starosne kategorije, ali je Tea Kovačević još jednom pokazala da je najtalentovanija teniserka svijeta i tu više nema dileme. U finalu je Tea pobijedila Hennu Kadić iz Tuzle, inače kćerku proslavljenog bh. rukometaša Davora Kadića, rezultatom 6:0, 6:2. Najteži meč Tea je imala u polufinalu turnira protiv druge nositeljice Zeničanke Asje Salkanović. Rezultat polufinalnog meča bio je 6:4, 6:3 za Teu Kovačević. U drugom polufinalu je Henna Kadić sa 6:0,6:3 bila bolja od domaće igračice Teodore Kovačević.

Kod juniora zasluženo prvo mjesto osvojo je Jovan Mašanović iz Bijeljine. Mašanović je pokazao veoma dobru fizičku spremu, što se u vidjelo u polufinalnom i finalnom meču, koje je Jovan dobio sa 2:1 u setovima.U polufinalnim mečevima sastali su se Jovan Mašanović – Luka Đurđević, te Amar Silajdžić – Ian Boloban. Oba polufinalna meča su bila veoma neizvjesna, te se pobjednik tražio u trećem setu. Tako je Jovan Mašanović rezultatom 6:7(6), 6:0, 6:0 bio bolji od Luke Đurđevića, a Amar Silajdžić je sa 4:6, 6:1, 6:0 pobijedio Iana Bolobana. U finalnom meču također su se igrala tri seta. Rezultatom 4:6, 6:1, 6:0 Jovan Mašanović je pobijedio Amara Silajdžića i postao prvak Bosne i Hercegovine za juniore do 16 godina starosti u 2022 godini.

 

sport1.oslobodjenje.ba

javno.ba

Popularno danas