SVETKOVINA je Presvetoga Srca Isusova, u Duvanjskom dekanatu posebno se slavi u Župi Kongora, u Dučiću u Župi Prisoje i u Rošnjačama, na brdu Katunine u Župi Vinica

  Nakon Svetih misa trodnevica, kada je bila i duhovna obnova, danas će u Kongori Svečanu svetu misu u 11:00 sati  predslaviti fra Darko Perutina, gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru.
  Svetkovina Presvetoga Srca Isusova u Duvanjskom dekanatu još se posebno svečano slavi u Dučiću u Župi Prisoje i u Rošnjačama, na brdu Katunine u Župi Vinica.

  U štovanju Presvetog Srca Isusova radi se zapravo uvijek o dva srca-o njegovu i o našemu: o njegovu: da mu se klanjamo i da ga priznamo kao “obitavalište pravde i ljubavi”; o našemu da iz srca Isusova crpi milost na milost da bi mogla biti s njime stalno u savezu. Srce da može biti ono što jest treba drugo srce u koje se izlijeva. Bog želi savez našega srca sa Srcem Isusovim.

  Dok je sv. Marija Margareta Alacoque (16.lipnja 1075.) molila pred Svetootajstvom u osmini Tijelova ukaza joj se Isus.
  „Tražim da se u petak poslije Tijelovske osmine ustanovi posebni blagdan u čast moga srca. Toga dana neka se pričešću, molitvama i dobrim djelima prinose naknade mom srcu za tolike mi uvrede nanesene. Ja ću osobiti blagoslov i milost svog srca izliti na one koji mi iskazuju ovu počast i budu nastojali da i drugi iskazuju.”, zapisao je fra Petar Ljubičić.

  Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji. Čak i u Bibliji srce se smatra više sjedištem znanja negoli ljubavi.

  Stariji vjernici će se prisjetiti kako se nekada preko Duvanjskog polja hodočastilo na zavjet do Kongore, najčešće su hodočastile žene i to bose. Danas je to rijetkost, pa ipak i jutros se moglo vidjeti nekoliko hodočasnika prema Kongori.

  PROČITAJ:   FOTO: Svečano misno slavlje u duvanjskoj Župi Grabovica na svetkovinu sv. Ante predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja, a nazočili su brojni vjernici

  Kongora

  Svetkovina Presvetog Srca Isusova slavit će se danas u prekrasnom okruženju krša i mirisnog cvijeća, pod plavim nebom ,u zagrljaju mitskog Zavelima, na brdu Kantunine, iznad Rošnjača.

  svetkovina je presvetoga srca isusova, u duvanjskom dekanatu posebno se slavi u župi kongora, u dučiću u župi prisoje i u rošnjačama, na brdu katunine u župi vinica

  Brdo Katunine, iznad sela Rošnjača, a ispod Zavelima(Foto Arhiv TN)

  Molitva Presvetom Srcu Isusovu
  Presveto Srce Isusovo, koje si toliko ljubilo nas ljude da si se dalo na križu kopljem probosti, zapali u mom srcu ljubav prema tebi. Daj da moje malo srce uvijek za tebe kuca, uvijek na tebe misli i nikada te grijehom ne ražalosti. Želim se sav/sva tebi posvetiti i uvijek biti tvoj(a). Ima mnogo ljudi koji ne znaju za tvoju veliku ljubav. O, kako bih želio/željela da te i oni upoznaju i uzljube! Ima i takvih koji su te odbacili i zaboravili. O, kako bih želio/željela da ti se i oni vrate! Smiluj se, Presveto Srce, svim grešnicima, zalutalima i nevjernicima. Učini da sa sjevera, juga, istoka i zapada jedan odzvanja glas: Budi hvala božanskom Srcu po kome nam je stečeno spasenje! Njemu slava i čast u vijeke! Amen(rastimougospodinu.com)

  www.tomislavnews.com

  www.tomislavnews.com

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  Ivo
  Ivohttps://mostarski.info
  Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  Šta vidjeti ?