back to top

Švedska ne isključuje napad Rusije: Najveća prijetnja zemlji i saveznicima do 2030.

Prema najnovoj strategiji nacionalne sigurnosti, ruska prijetnja predstavlja najveću opasnost za Švedsku i njene saveznike do 2030. godine, ocijenila je švedska vlada.

U dokumentu se navodi da postoji mogućnost oružanog napada na Švedsku ili njene saveznice, prenosi HINA.

U januaru je zapovjednik oružanih snaga pozvao građane da se “mentalno pripreme za rat”, dok je ministar obrane Pal Jonson istakao da će prijetnja od Rusije zavisiti od situacije u Ukrajini, ali da je Švedska spremna preuzeti velike političke i vojne rizike.
Sredinom juna, ruski vojni avion je prekršio švedski zračni prostor kod važnog ostrva Gotland u Baltičkom moru.
Nakon što je Rusija anektirala Krim, Švedska je pojačala vojne snage, a nakon invazije u Ukrajini 2022. pristupila je NATO savezu, postajući punopravna članica u martu 2024. nakon 200 godina neutralnosti.
U novoj strategiji, Švedska također ističe važnost zaštite svojih strateških resursa, posebno na sjeveru zemlje gdje su otkrivena velika nalazišta rijetkih metala u Kiruni, Laponiji, 2023. godine.
Rijetki zemni metali su skupina od sedamnaest kemijskih elemenata koji su rijetko prisutni na Zemlji, ali su ključni u modernoj industriji. Oni se koriste u proizvodnji tehnologije, baterija, katalizatora, itd. i mogli bi osigurati nezavisnost EU-a od Kine i Rusije.

Oni također igraju važnu ulogu u zelenim tehnologijama poput vjetroelektrana i električnih vozila. Trenutno se 98% rijetkih metala koji se koriste u EU-u uvozi iz Kine. (Vijesti.ba)

Izvor: ( relax-portal.info / Mostarski.info )

Popularno danas