Svečano obilježen Svjetski dan učitelja u Mostaru

U povodu Svjetskog dana učitelja, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u četvrtak je u Mostaru upriličilo prigodnu svečanost za učitelje, nastavnike i profesore te dodijelilo zahvalnice penzionisanom nastavnom osoblju.

Čestitavši prosvjetnim radnicima njihov dan kantonalni ministar obrazovanja Rašid Hadžović poželio je svim penzionisanim nastavnicima da dugo i sretno primaju svoje zaslužene penzije.

– Čast i zadovoljstvo nam je da se danas družimo s našim mentorima, psiholozima, pedagozima, penzionerima, s našim drugim roditeljima koji su zasluženo zaradili svoju penziju i želio bih da im penzionerski dani protiču u zdravlju i rahatluku u društvu svojih najbližih – kazao je Hadžović.

Dodao je kako svako pamti svog učitelja te da je njihova uloga u životu svakog djeteta jako bitna.

– Svako od nas ima svog učitelja kojeg pamti čitav život i to je prva osoba s kojom se dijete sastane i na neki način dijeli život poslije roditelja. Tako da su nam oni jedan temelj, jedan stub koji nas čitavo vrijeme našeg života čuva i na neki način nam daje sigurnost u životu – naglasio je ministar.

Na svečanosti su dodijeljene i 44 zahvalnice nastavnom osoblju osnovnih i srednjih škola koji su penzionisani u periodu od 5. oktobra prošle do 5. oktobra ove godine.

Penzionisani profesor matematike Ćamil Tabaković kazao je kako bi i danas, da ponovo bira, izabrao da bude prosvjetni radnik.

– Zanimljivo je, pogotovo biti matematičar. Humano je zanimanje, nije dobro plaćeno, ali je ljudsko. Bio sam odličan đak u gimnaziji i mogao sam birati šta ću upisati, ali opet bih izabrao matematiku – kazao je Tabaković.

Po riječima penzionisanog nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Miroslava Stijakovića, da biste bili učitelj 40 godina potrebno je voljeti taj poziv.

– Tu treba puno odricanja i trebate voljeti prosvjetu. Trebate usmjeriti djecu na pravi put i osim znanja koje im trebate dati, trebate ih i odgojiti – kazao je.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Svjetski dan učitelja za cilj ima isticanje društvene vrijednosti i utjecaja rada prosvjetnih radnika na razvoj društva u cjelini, stoga se ovaj dan obilježava u više od 100 zemalja u svijetu.

federalna.ba/Fena

Popularno danas