Sukob pčelara u Tomislavgradu

Pčelari iz naseljenih tomislavgradskih mjesta – Mandino Selo, Lipa, Kongora i Borčani uputili su otvoreno pismo predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije Ivanu Vukadinu i načelniku općine Tomislavgrad Ivanu Buntiću u kojim zahtijevaju da ih se zaštiti od, kako kažu,  nomadskih pčelara koji iz drugih općina dovoze svoje pčelinje zajednice na njihovo područje.

Kako navode, od predsjednika Vlade Hercegbosanske županije i načelnika općine traže zaštitu od nelegalnog pčelarenja i vlasnika pčelinjih zajednica koji dovoze svoje pčele iz drugih općina.

Napominju kako se na njihovom području nalazi oko 350 pčelinjih zajednica koje nemaju dozvolu općine Tomislavgrad, tj. potrebne dozvole za ispašu.

” (…) Dovoženjem pčelinjih zajednica na naše područje odnosno njihovom ispašom ugrožava se rad i pravi ogromna šteta našim lokalnim pčelarima”, ističu spomenuti pčelari.

Iz Udruge pčelara “Duvanjski vrisak” iz Tomislavgrada kažu kako su i oni upoznati sa zahtjevom lokalnih pčelara te da o tom pitanju postoji i odluka Općinskog vijeća.

Naime, Općinsko vijeće Tomislavgrad donijelo je Odluku o načinu i uvjetima korištenja pčelinje paše i visini naknade za uporabu pašnjaka za seleće pčelinjake na području općine.

Prema tome, da bi vlasnici pčelinjih zajednica s područja drugih općina dovezli svoje zajednice na područje općine Tomislavgrad trebaju imati potrebite dozvole koje se mogu dobiti u nadležnoj općinskoj službi uz obvezan veterinarski pregled.

Razlozi donošenja ove odluke su, dodaje se, vođenje evidencije selećih pčelinjaka kao i zaštita domaćih pčelara te stvaranje plana rasporeda pčelinjih zajednica u sezonskoj ispaši.

  DOBRO vam cvjetno i mirisno, vedro i toplo jutro iz Tomislavgrada!

Premda postoji takva odluka, stav nekih pčelara i članova spomenute udruge je da treba naći kompromis po ovom pitanju jer i oni također sele svoje pčelinje zajednice van svoga područja u druge općine, najčešće južno prema Hercegovini.

Objava Sukob pčelara u Tomislavgradu pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Ivo
Ivohttps://mostarski.info
Ivo je živa enciklopedija. Voli historiju, puno istražuje. Njegove zanimljivosti ostavljaju bez daha. Vrhunski je novinar i istražvač. Dugogodišnji je član TNT grupacije.
Da li izlazite na izbore u BiH?Da li planirate glasati na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini?

Popularno danas

Opčine i gradovi