Sudjelovanje Ljubuških maslinara u ocjenjivanju maslinovog ulja na XIII. međunarodnoj manifestacij „Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“.

U organizaciji Udruge dalmatinskih uljara, pod pokroviteljstvom Šibensko- kninske županije u Vodicama je 16.12. 2023 godine održana  XIII. međunarodna manifestacija  „ Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“ . I ove godine na ocjenjivanje je stigao veliki broj uzoraka. Kemijsku analizu ulja radio je Zavod za javno zdravstvo Šibenik, a organoleptiku Udruga senzornih analitičara „OLEA“ Šibenik.  

Iako je godina bila dosta zahtjevna u proizvodnji maslina, velike količine kiše u fazi cvatnje i oplodnje maslina, kasnije jaki napadi maslinovog moljca i maslinove muhe, Ljubuški maslinari mogu biti zadovoljni rezultatima svojih maslinovih ulja. Od tridesetak uzoraka maslinovog ulja iz Ljubuškog kraja koji su bili na analizi, 28 ulja su u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja sa zlatnom plaketom, a dva uzorka su ekstra djevičanska maslinova ulja sa  srebrnom plaketom. Ove godine jedno maslinovo ulje iz Ljubuškog  ušlo u među 10 najboljih ulja  od kojih se bira šampion manifestacije.  U velikoj konkurenciji Istarskih i dalmatinskih ulja u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, dva ulja su zauzela prvo mjesto OPG Matija Simon za monosortno ulje sorte Maurino sa 97,6 bodova i OPG Odakovo ulje u kategoriji višesortnih ulja sa 96,02 boda, a šesto mjesto je bilo ulje SD MASLINA -PAVLOVIĆ,  član Udruge maslinara Ljubuški za višesortno ulje sa  95,60 bodova.  

Ljubuški kraj je vodeći u podizanju novih površina pod kulturom masline, a prema podacima Udruge maslinara Ljubuški trenutno ima zasađenih oko 200 ha, sa sedamdeset tisuća stabla masline gdje se primjenjuju suvremeni pristupi u proizvodnji, agrometeorološki i  zemljišni potencijali su vrlo dobri, blizina izvoznog tržišta, prerađivački kapaciteti, kvalitetan sadni materijal, ali i motiviranost stanovništva za bavljenjem maslinarstvom. 

Općenito, Ljubuška  i hercegovačka maslinova ulja su odlične kvalitete i predstavljaju značajnu konkurenciju dalmatinskim maslinovim uljima. Rezultati ove i posljednjih godina samo su još jedan dokaz da Ljubuški čvrsto stoji na samom vrhu po kvaliteti maslinovih ulja.

Udruga maslinara LJubuški

Objava Sudjelovanje Ljubuških maslinara u ocjenjivanju maslinovog ulja na XIII. međunarodnoj manifestacij „Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“. pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

radioljubuski.ba

Popularno danas