VijestiStudij arheologije SUM-a nastavio istraživanja na brdu Lib

  Studij arheologije SUM-a nastavio istraživanja na brdu Lib

  Nakon probnih arheoloških istraživanja provedenih 2020. godine Studij arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u suradnji s općinom Tomislavgrad i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša “Kongora” nastavio je arheološka istraživanja na nalazištu gradinskog tipa na brdu Lib kod Tomislavgrada.

  U ovogodišnjoj istraživačkoj kampanji otvoreno je više sondi kako na samom platou tako i na terasastim formacijama izvanbedemskog sustava gradine, priopćeno je sa Studija arheologije.

  Uz bogatu pokretnu arheološku građu kao što su ulomci keramičkih posuda koji se atribuiraju u široki vremenski raspon od kasnog brončanog do kasnoantičkog perioda, metalni dijelovi nošnje (fibule i aplike) iz antičkog rimskog perioda, te ulomci antičke rimske kamene (mramorne) plastike.

  Na platou gradine istraženi su i ostatci objekta sa sačuvanim zidovima povezanima žbukom i s podnicama iz više faza kroz koje je objekt bio korišten, a sami objekt na temelju načina i tehnike gradnje, te asocirane pokretne arheološke građe, datiraju u šire antičko razdoblje (1.-4. st.).

  Uz voditelje istraživanja Daria Vujevića (Sveučilište u Zadru), Tina Tomasa (Sveučilište u Mostaru) i Stipana Dilbera (Franjevački muzej Tomislavgrad) u arheološkim istraživanjima sudjelovali su i studenti Studija arheologije SUM-a, stoji u priopćenju.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img