back to top

Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju!

U Vinici je u subotu, 2. prosinca održan sastanak predstavnika mjesnih zajednica buškoblatskog i zavelimskog kraja s koga su uputili otvoreno pismo svim institucijama vlasti od općine do županije. Njihovo priopćenje možete pročitati u nastavku.

Dragi prijatelji buškoblatskog i zavelimskoga kraja, vezano za temu vjetroelektrana jučer je u Vinici održan sastanak na kojem nazočili predstavnici mjesnih zajednica: Vinica, Roško Polje, Aržano i Grabovica; predstavnici naselja: Mijakovo Polje, Rošnjače, Vranjače, Krnjin, Zaljut, Pasič, Grabovica te Planinarsko ekološkog društva Zavelim i Zavičajno Društvo Zavelim.

Na sastanku je dogovoreno slanje pisma načelniku, predsjedniku i vijećnicima Općinskog vijeća Općina Tomislavgrad – Ured načelnika, predsjedniku Vlade Herceg-bosanske županije i ministru gospodarstva, u kojem smo 𝐳𝐚𝐡𝐭𝐢𝐣𝐞𝐯𝐚𝐥𝐢 𝐳𝐚𝐮𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐜𝐢𝐣𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐢 𝐩𝐨𝐤𝐫𝐞𝐭𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐮𝐩𝐤𝐚 𝐳𝐚š𝐭𝐢𝐭𝐞 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐥𝐨𝐠 𝐳𝐚𝐯𝐞𝐥𝐢𝐦𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐢 𝐛𝐮š𝐤𝐨𝐛𝐥𝐚𝐭𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐤𝐫𝐚𝐣𝐚 𝐨𝐝 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐧𝐣𝐞 𝐝𝐞𝐯𝐚𝐬𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞 𝐢 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐢𝐬𝐜𝐫𝐩𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚.

U pismu izražavamo nezadovoljstvo zbog najavljenih gradnji vjetroelektrana na našem području, pri čemu osuđujemo pristup vijećnika Općine Tomislavgrad koji su podržali tu odluku bez ikakvih prethodnih konzultacija s lokalnim stanovništvom i njihovim predstavnicima.

Istaknuli smo kako je riječ o području koje se nalazi u neposrednoj blizini više naselja i samih kuća, te skrenuli pozornost da bi gradnja vjetroelektrana na području Zavelima i buškojezerskih sela trajno i nepovratno uništila naše najvrijednije resurse i netaknutu prirodu koju trebamo dodatno zaštiti od daljnjeg uništavanja.

Skrenuli smo pozornost na potrebu strateškog pozicioniranja zavelimskoga i buškoblatskog kraja kao najvećeg turističkog potencijala koji će privlačiti i okupljati, a ne da nam se na sve strane pozicioniraju vjetrenjače koje rastjeruju i trajno uništavaju svaku perspektivu života na ovim područjima, a s ovakvim projektima naša općina postaje tek jedan veliki vjetropark.

𝐁𝐮𝐝𝐮ć𝐢 𝐣𝐞 𝐮 𝐭𝐢𝐣𝐞𝐤𝐮 𝐢𝐳𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐚 𝐨𝐩ć𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐨𝐦𝐢𝐬𝐥𝐚𝐯𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐳𝐚𝐭𝐫𝐚ž𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐦𝐚𝐬𝐢𝐯 𝐙𝐚𝐯𝐞𝐥𝐢𝐦 𝐨𝐳𝐧𝐚č𝐢 𝐤𝐚𝐨 𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐫𝐢𝐫𝐨𝐝𝐧𝐨𝐠 𝐳𝐧𝐚č𝐚𝐣𝐚 𝐢 𝐨𝐛𝐢𝐥𝐣𝐞ž𝐣𝐚, 𝐤𝐚𝐨 𝐢 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐨𝐯𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐮č𝐣𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐣𝐧𝐨 𝐢𝐳𝐮𝐳𝐦𝐮 𝐨𝐝 𝐬𝐯𝐚𝐤𝐨𝐠 𝐝𝐫𝐮𝐠𝐨𝐠 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐤𝐚 𝐞𝐧𝐞𝐫𝐠𝐞𝐭𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐢𝐬𝐜𝐫𝐩𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚𝐧𝐣𝐚.

Ovaj kraj je izgradnjom hidroakumulacije Buško jezero već pretrpio ogromnu ekološku, demografsku i svaku drugu štetu dajući time svoj nemjerljiv doprinos široj društvenoj zajednici u RH i BiH, a financijski najviše općini Tomislavgrad koju i danas izdašno financira, te je stoga svako daljnje iscrpljivanje ovog kraja i narušavanje ekološke ravnoteže potpuno neprihvatljivo.

Na koncu, istakli smo kako nećemo dopustiti nikakvo devastiranje prirode i okoliša te ćemo se svim legalnim sredstvima nastaviti čvrsto boriti za zaštitu našeg kraja.

Usvojen je i zaključak kojim tražimo konkretne odgovore i jamstva nadležnih o odustajanju od gradnje vjetroparka u našem kraju.

Također, ukoliko nastupi ogluha na ove zahtjeve najavili smo ponovno okupljanje tijekom slijedećeg tjedna, na kojem planiramo utvrditi daljnje korake i principe javnog komuniciranja ove teme, te usvajanje plana konkretnih mjera i aktivnosti kojima ćemo, uz potporu svih vas, nastaviti se energično boriti protiv oživljavanja ove sulude ideje koja ima za cilj potpunu devastaciju i uništenje našeg kraja.

O svim daljnjim aktivnostima pravodobno ćemo vas izvješćivati.

𝑰𝑵𝑰𝑪𝑰𝑱𝑨𝑻𝑰𝑽𝑨 𝑺𝑻𝑶𝑷 𝑽𝑱𝑬𝑻𝑹𝑬𝑵𝑱𝑨Č𝑨𝑴𝑨 𝑼 𝑩𝑼Š𝑲𝑶𝑩𝑳𝑨𝑻𝑺𝑲𝑶𝑴 𝑰 𝒁𝑨𝑽𝑬𝑳𝑰𝑴𝑺𝑲𝑶𝑴 𝑲𝑹𝑨𝑱𝑼

stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju!

Objava Stop vjetrenjačama u buškoblatskom i zavelimskom kraju! pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

Popularno danas