More
    VijestiGeekŠto su to dezinficijensi?

    Što su to dezinficijensi?

    Dezinficijense spominjemo u kontekstu postupka dezinfekcije. Dezinficijensi riječ dolazi od latinskog (desinfectio) što na hrvatskom znači raskužba. Postupak je to prilikom kojeg se žele suzbiti mikroorganizmi (bakterije i virusi), ponajviše radi sterilizacije neke prostorije i širenja zaraze.

    Trebamo znati da određene vrste bakterija ostanu na životu i nakon postupka dezinfekcije, i da mogu ući u dubinu kože i proširiti zarazu. Sa druge strane, drugi sojevi bakterija uspješno se mogu uništiti postupkom dezinfekcije, kao i virusi koji također rade opasnost od širenja bolesti.

    U nastavku ćemo pisati o dezinficijensima koje koristimo za virus COVID-19. Najveća opasnost modernog doba pojavila se u obliku korona virusa, i na sve načine se trudimo suzbiti širenje bolesti. Virus se širi dodirom zaražene osobe, kapljicama za vrijeme dok smo u blizini i razgovaramo, te dodirom zaraženih predmeta. Tako je, korona virus može ostati na površini predmeta i uspješno se proširiti do novog domaćina koji dodirne zaraženi predmet. Zbog toga je iznimno važno uraditi dezinfekciju odgovarajućim dezinficijensima.

    Različiti dezinficijensi u sebi imaju različite aktivne tvari. Spomenut ćemo neke dezinficijense koje preporuča struka. Pročitajte u nastavku malo više o dezinficijensima koji dobro djeluju kao dezinfekcijska sredstva protiv korona virusa.

    Preporučene komponente za dezinfekciju

    Dezinficijense trebamo odabrati ciljano, koji djeluju protiv korona virusa (COVID-19). Pročitajte koji su to, i kako se radi dezinfekcija.

    Vodik-peroksid je nestabilni spoj kisika i vodika. Proizvodi se elektrolizom sumporne kiseline, te se zbog nestabilnog spoja razlaže u doticaju s vodom. Radi se o jakom oksidirajućem agensu koji djeluje na različitim površinama. Opasan je za kožu i ne smije se primjenjivati na ljudima i životinjama. Koristi se za dezinfekciju površina i prostorija, jer će pri djelovanju na površini uspješno uništiti mikroorganizme. Za prilike dezinfekcije koristi se razblaženi vodik-peroksid (3%, 6% i 12%). Dezinfekciju prostorija vodik-peroksidom trebate prepustiti stručnom osoblju, i ponašati se prema njihovim uputama.

    Alkohol je jedan manje opasan dezinficijens za ljude i životinje, a opet je djelotvoran protiv mikroorganizama. Za brzu i djelotvornu dezinfekciju od korona virusa često se koristi, posebno u prostorijama koje su još u funkciji i u kojima ljudi trebaju da borave/rade neposredno nakon provedene dezinfekcije. Alkohol se koristi u jako koncentriranom obliku (98-99%) i nanosi se na sve površine na kojima postoji mogućnost prisutnosti virusa ili bakterija. Prostorije se mogu koristiti već par minuta nakon obavljenog postupka dezinfekcije.

    Benzalkonij klorid poznamo i kao BZK, BKC, BAC, a radi se o još jednom dezinficijensu. Ovisno o čistoći ovog spoja, može biti bezbojan pa do žućkaste boje (manje čist oblik). Koncentrat se na tržištu nalazi u omjeru 50% i 80%, a prodaje se pod oznakama BC50, BC80, BAC50, BAC80… Koristi se pod stručnim nadzorom, za dezinfekciju prostora i većih zatvorenih površina. Spada u grupu kationskih dezinficijensa. Djeluje dobro protiv bakterija, gljivica, algi i virusa. U pravilu, primjena dezinficijensa na bazi benzalklonij klorida nije toksično, ali se treba pridržavati propisanih pravila. Benzalklonij klorid neće nadražiti kožu, niti će štetno reagirati s materijalima na koje se nanosi. Ukoliko se površine ne isperu, nakon dezinfekcije, na njima će ostati tanki sloj aktivnih tvari, koji može djelovati protiv mikroorganizama i danima nakon dezinfekcije.

    Koliko je koristan ovaj članak?

    Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

    Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

    Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

    Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

    Pratite nas na društvenim mrežama!

    Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

    Poboljšajmo ovaj post!

    Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

    DRUGI UPRAVO ČITAJU

    spot_img