back to top

Što se sve događalo na sjednici GV Mostar…

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostar jednoglasno je usvojena Odluka o usvajanju nacrta programa rasporeda javnih garaža na području Mostara. Programom za izgradnju parking-garaža u analizira se postojeći sustav parkiranja i definiraju potrebe i zahtjevi za parkiranjem u odnosu na različite gradske zone, formira se mreža garaža i predlažu nove lokacije za izgradnju s ciljem rješavanja akutnog problema u gradu.

Rješavanje prometnih gužvi u centru, koje su naročito izražene tijekom radnih dana suština je programa za izgradnju garaža, navedeno je u programu.

Neki dijelovi centralne zone i pored restriktivnog režima parkiranja i dalje imaju izražen problem nedostatka parking mjesta. Za Mostar je kritična zona sa stanovišta mirujućeg prometa centralna zona grada.

Analizom potrebe za parkiranje u centru utvrđeno je da je do 2000. trebalo osigurati 2950 parking mjesta. Pritom je na osnovu normativa koji uzimaju u obzir veličinu Grada, utvrđeno da bi poželjna distribucija parking mjesta bila u garažama 20 posto, na otvorenim prostorima 63 posto i duž ivičnjaka 17 posto.

Nove garaže

Za 2030. projekcije su da će biti potrebno 13.000 parking mjesta, ako se ostvare tri izmjene tijekom dana to iznosi cirka 4500 parking mjesta. Obzirom na uvjete centra, kako je navedeno, neophodno je graditi podzemno – nadzemne garaže.

– Izgradnjom devet javnih garaža na konkretnim lokacijama, kapaciteta cirka 3500 vozila riješili bi se glavni prometni pravci bez uličnog zadržavanja na njima i 80 posto potrebnih kapaciteta uličnog parkiranja. S 1500 parking mjesta uličnog parkiranja bi se došlo do brojke od 5000 vozila pod naplatom u centru grada. Garaže su pozicionirane tako da su udaljene jedna od druge maksimalno 700 metara tako da pripadajući poluprečnik odnosno područje koje garaža zahvaća je 350 metara što u pješačkim komunikacijama znaci maksimalno tri minute hoda, navedeno je u programu.

Definirano je pet osnovnih prometnih pravaca koji izgradnjom garaža i reorganizacijom uličnog parkinga postaju protočni i bez parking mjesta na njima. To su Magistralni put M17, Ulica Maršala Tita, Bulevar – Hrvatskih branitelja s produžetkom na ulice Ante Starčevića i Rudarska, Kralja Tomislava i Ulica Blajburških žrtava sa produžetkom na Ilićku ulicu.

U programu su navedene garaže na lokacijama Željeznička stanica, u blizini Gradske tržnice, garaža na lokalitetu Sveučilišta, garaža Ćiro, garaža Razvitak, garaža Kosača, garaža Franjevačka, garaža Konak i Luka.

Odluka o Statutu Mostara nije usvojena, što se, kako je naveo predsjedatelj i i očekivalo.

– Ono što me zabrinjava je ulazak u izbornu godinu. Ako dođemo u nju da nemamo izmijenjen Ustav, usvojen nametnuti Statut i izmjene bojim se da nećemo moći održati izbore u Mostaru. Sve ovisi od političke volje. Izbore možemo provesti samo na osnovu Izbornog zakona, rekao je Marić.

Naveo je kako će u slučaju neusvajanja Statuta od strane Gradskog vijeća, kao predsjednik izvijestiti sve potpisnike sporazuma, ali i Ustavni sud, o rezultatima i razlozima.

– Zatražit ću od visokog predstavnika i međunarodne zajednice, koji su podržali sporazum, da ustraju da dobijemo Statut Mostara po kojemu bi proveli izbore. Ako visoki predstavnik bude spreman, tražit ću da se nametne Statut, ako se nametnu odluke sada, koje su za nas manje bitne, zašto onda ne tražiti i ovo. Dobili smo i pismo američkog veleposlanika, oni su kao jedan od potpisnika u očekivanju da postupimo po onom Sporazumu u usvojimo ovo, naveo je Marić.

Vijećnik HDZ-a, Vlatko Marinović istaknuo je kako je sadržina političkog sporazuma svima jasna, te da niti jedan sporazum nije švedski stol.

– Što se tiče vaše neopravdane bojazni da izbora neće biti, izbora će za cijelo gradsko vijeće i mostarsku javnost biti, jer lokalne izbore raspisuje SIP BiH u skladu sa odredbama Izbornog zakona i poglavljem 19. koje tretira Grad Mostar i koje je usklađeno sa Odlukom Ustavnog suda. Ako smo mogli imati prošle izbore, makar i pomaknute, iduće godine imat ćemo sigurno raspisane izbore kada i sve ostale općine i gradovi, rekao je.

Njegov stranački kolega Kažimir Miličević, kao predsjednik kluba stranke koja je potpisala Mostarski sporazum, naveo je kako se sporazum sastoji od dva dijela.

– Dio je vezan za grad Mostar, i taj dio je omogućio da danas ovdje sjedimo. I neko plašenje nas i javnosti da se izbori neće moći provesti, čisti je apsurd. Vi ste to kao predsjedavajući to prihvatili. Što se tiče drugog dijela sporazuma, moramo reći da se svi koji su potpisali sporazum moraju držati onoga što su potpisali. Za HDZ BiH je to integralni sporazum i mi se od njega ne odmičemo, ali ne možete ga koristiti u dnevno-političke svrhe. Bilo bi dobro da se ovo pripremalo kao sami mostarski sporazum. Stav je HDZ BiH po ovoj točki jasan, mi ćemo ostati suzdržani, rekao je Miličević.

Irma Baralija je kazala kako je poražavajuće i sramota to što je prošlo tri godine, a da nije usvojen Statut koji je najvažniji akt za rad i za grad.

– Vidim da SDA forsira mostarski sporazum, HDZ BiH govori niste ga ispoštovali, dakle nemamo konsenzus. Ne razumijem zašto ne odstupimo, ako vidimo da nismo došli ni dokle, da pokušamo naći najmanji zajednički sadržitelj. Možemo li usvojiti samo ovaj nametnuti, koji moramo, a da za dalje vidimo kako dalje. Građane zanima zašto ne možemo raditi korak po korak, zašto se držite paketa koji neće proći, navela je i dodala kako se ne moraju držati Mostarskog sporazuma za koji nema podrške.

Marić je u svom odgovoru naveo kad bi sad usvojili nametnuti Statut visokog predstavnika iz 2004., da bi usvojili neustavan Statut, zato je potrebno odmah uraditi i jedno i drugo.

– Mi smo u drugom koraku dužni izvijestiti Ustavni sud šta je Vijeće poduzelo i usvojilo. Nismo mi usvojili izmjene Izbornog zakona, nego Parlamentarna skupština BiH. Ovo vijeće je prema obavezi Ustavnom sudu da izvrši izmjene Statuta. Ne kaže se da moramo nametnuti Statut usvojiti, nego izmjene statuta, neustavne usvojiti, i izvjestiti Ustavni sud o tim koracima, rekao je Marić.

– SDP kao stranka nema obavezu da glasa za sporazum jer nismo sudjelovali u njegovom potpisivanju ali pošto je u pitanju interes građana uložit ću amandman i ako se on usvoji podržat ćemo ovaj prijedlog Statuta. Ne možemo ići preko diskriminacije ostalih, rekao je vijećnik Sanel Žuljević i naveo kako je ovaj prijedlog na štetu SDP-a, ali da im je iznad svega interes građana.

Silvijo Bubalo iz HRS-a je naveo kako se prvi put u tri godine iskreno potrudio da ne posluša kolege što pričaju, te da je Salem Marić stavio točku dnevnog reda pred izbore, jer očito drugih tema nema.

MOSTAR, 14. studenoga (FENA) – Konferencija za novinare Gradskog vijeća Grada Mostara održana je u Gradskoj Vijećnici. (Foto FENA/ES)

– Koliko je bitna rasprava o Statutu govori o njemu dnevni red koji je sastavljen na prijedlog predsjednika. Na kolegiju smo pitali zašto 9. mjesto, to pokazuje koliko nam je sve bitno. Važniji su vam regulacijski planovi i otpisi dugova. U samom startu ovo je farsa, pa ću vas zamoliti, svi znamo da od ovoga nema ništa. Hajde da ne dužimo, imamo još 30 točaka, da ne uzimate vrijeme, nemojte molim vas izlaziti više, jer znamo rezultat, rekao je Bubalo.

Adrese i natpisi

Odluka o adresnom sustavu Grada i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima je usvojena, kao i Odluka o davanju suglasnosti na pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Gradske uprave.

Odluka u financiranju prijevoza jednodnevnih izleta za školski i predškolski uzrast djece iz Grada Mostara, povučena je sa sjednice nakon rasprave i političkih optužbi za populizam. Vijećnici Hrvatske republikanske stranke povukli su amandman kojim su predlagali da se sufinanciraju izleti za djecu vrtića i učenika osnovnih škola s područja Grada. Pojedini vijećnici su smatrali da odluka nije dobro pripremljena te da se treba vratiti na doradu, no da ima dobru namjeru. Odluka o načinu i kriterijima za stipendiranje učenika srednjih škola deficitarnih zanimanja, također je usvojena.

– Sjednicu smatram uspješnom, rekao je na kasnijoj konferenciji za medije predsjednik Salem Marić, navodeći kako je usvojeno nekoliko bitnih Regulacijskih planova za Mostar, koji “omogućavaju brži razvoj i ulaganje u grad”.

– Za neke od planova imamo potencijalne ozbiljne investitore koji su već kupili određena zemljišta ili objekte gdje će se raditi po ovim usvojenim regulacijskim planovima. To se odnosi na ovaj Centralne zone, zgrada Razvitka do Fejićeve ulice i ovaj drugi dio Tekija, dio Fabrike duhana te treći dio Rondoa, rekao je Marić.

Naveo je kako, ono što je bilo od velikog značaja jeste Statut Mostara, te da mu je posebno žao što po drugi put ova točka nije dobila potrebnu većinu.

– Ja sam obvezan izvijestiti međunarodnu zajednicu i sve potpisnike ovog sporazuma da Statut nije usvojen, te očekujem pomoć i veći angažman od njih, kako bismo usvojili Statut i izbore 2024. sproveli u skladu sa zakonom. Tražit ću da se više angažiraju kako bi se Sporazum u potpunosti usvojio te ću od visokog predstavnika tražiti, ako nema dogovora, da nametne ono što smo potpisali, rekao je.

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako su tri usvojena Regulacijska plana jako bitna te da sada slijedi izdavanje dozvola, uz nadu da će brzo vidjeti aktivnosti što znači punjenje blagajne kako bi i dalje mogli nastaviti krucijalne projekte za Mostar.

– Idemo nastaviti dalje ovako. Dobro je da smo prevladali nesuglasice koje možda i nisu bile toliko bitne i da idemo u jednom pozitivnom smjeru, rekao je.

Na upit o neusvajanju Statuta Grada Mostara, Kordić je istaknuo kako je njegov stav od početka vrlo jasan.

– ‘Propagiram da se u redovnoj proceduri u Gradskom vijeću donese. Jasno je vidljivo da dokument koji je potpisan, kao sastavni dio Mostarskog sporazuma, ima izvjesne manjkavosti, i ne vidim nikakav razlog da ne raspravljamo o njemu i da ga u redovnoj proceduri donesemo. Volio bih vidjeti Statut što prije, kad će to biti je ipak na vijećnicima, rekao je.

N. K.dnevni.ba

Popularno danas