More
  VijestiGeekŠto je dezinfekcijsko sredstvo?

  Što je dezinfekcijsko sredstvo?

  Kada bi definirali dezinfekcijsko sredstvo, napisali bi da je to neko fizikalno i kemijsko sredstvo koje djeluje protiv mikroorganizama.

  Dezinfekcijsko sredstvo uništava, inhibira ili uklanja populaciju mikroorganizama (bakterija, gljivica, virusa…). Aplicira se izvan živog organizma, u vanjsku sredinu. Moguće je koristiti dezinfekcijska sredstva na otvorenom, ili u zatvorenim kontaminiranim prostorijama. Prilikom dezinfekcije, ovisno o tome koji se dezinficijens primjenjuje, moramo slijediti sigurnosne mjere prema uputama stručnjaka.

  Dezinfekcijska sredstva ne moraju nužno uništiti sve mikroorganizme, ali postupak dezinfekcije obavljamo s ciljem što efikasnije borbe protiv mikrobnih štetočina. Bakterijske spore teško se uništavaju dezinficijensima, i na njih bolje djeluje sunčeva svjetlost, ili posebna ultravioletna svjetlost kakva se koristi u bolnicama, kada se treba dezinficirati prostorija u kojoj je neki bolesnik boravio.

  Možemo već zaključiti da su dezinfekcijska sredstva kemijski spojevi koji djeluju protiv mikroorganizama. Nanose se vanjskom primjenom, a nikako na osobi ili životinjama. Sredstva za dezinfekciju nazivamo dezinficijensi. Dezinficijensi se koriste na otvorenim kontaminiranim područjima, ali se dosta češće apliciraju unutar objekata za koje sumnjamo da su kontaminirani. Ovi spojevi najbolje djeluju protiv virusa, i danas se mnogo koriste za vrijeme dok traje pandemija korona virusa.

  COVID-19 je opasan virus koji se jako brzo proširio diljem naše planete, i realna je opasnost za svakog čovjeka. Dok se na razne načine borimo protiv tog virusa, strateški je jako važno prilagoditi životne navike i djelovati preventivno. Za što bolje suzbijanje od širenja, države su uvele oblik polu-karantene, a dok ljudi ostaju u kućama, na terenu traje borba protiv tog virusa. Jedna od metoda borbe protiv COVID-19 virusa je i dezinfekcija svih sumnjivih ureda, skladišta, stubišta i općenito prostorija koje mogu biti kontaminirane.

  Dezinfekcijska sredstva dobro djeluju protiv COVID-19, među kojima možemo spomenuti: Vodik-peroksid, Alkohol i Benzalkonij klorid.

  Koji će se dezinficijens koristiti, to ovisi o potrebama i stanju na terenu. Stručni tim, osobe obučene za provođenje dezinfekcije, najbolje mogu znati s kojim sredstvom da urade dezinfekciju.

  Osim gore spomenutih dezinficijensa, postoje još neki koji dobro djeluju, a to su: Kalij-permanganat, Klor, Kloramin, Antiformin, Kalcij-hipoklorit i mnogi drugi.

  Osim dezinficijensa za prostorije i otvorene prostore, za borbu protiv mikroorganizama trebamo se i osobno boriti. Održavanje čistoće i osobne higijene ima veliki utjecaj u borbi protiv virusa i bakterija. Protiv korona virusa trebamo se svi zajedno boriti.

  Održavanje osobne higijene poprima novo značenje. Ruke možete dezinficirati sredstvima koja imaju sljedeća svojstva:

  • Sredstvo treba djelovati na širok spektar mikroorganizama
  • Sredstvo za dezinfekciju ruku treba djelovati brzo
  • Dezinfekcijsko sredstvo treba imati produljeno djelovanje
  • Nije dobro upotrebljavati sredstva koja su agresivna i mogu nagrizati tkivo
  • Sredstva ne smiju izazivati alergijske reakcije
  • Dezinfekcijska sredstva ne smiju usporavati zacjeljivanje rana
  • Dezinfekcijska sredstva za ruke ne smiju imati sistemske učinke.

  Za dezinfekciju kože, točnije ruku, najboljim su se pokazala dezinfekcijska sredstva na bazi oktenidindihidroklorida. Sredstva se mogu kupiti u manjim pakiranjima u obliku sprej za ruke. Mogu se koristiti svakodnevno, za brzu i efikasnu dezinfekciju ruku.  

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

  Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

  Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

  Pratite nas na društvenim mrežama!

  Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

  Poboljšajmo ovaj post!

  Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU

  spot_img