back to top

ŠTO DALJE? Milić: Prosvjedi će u buduće biti sve češći i radikalniji

Koordinacija sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanske županije organizirala je dvosatni štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju u Mostaru.

Prosvjednici su se okupili ispred Kantarevca odakle je krenula prosvjedna šetnja Ulicom kneza Mihajla Višeslava Humskog, preko Rondoa do zgrade Vlade HNŽ-a. Nosili su transparente, trube, pištaljke i bubnjeve kojima su izrazili nezadovoljstva.

Zavadi pa vladaj

Sindikati su se odlučili na ovaj korak nakon što se Vlada oglušila na zahtjeve za povećanjem od 15 posto na osnovicu za 2024. i isplatu jednokratne pomoći po odluci Vlade Federacije BiH.

Prošlog tjedna su održali sastanak s novoizabranom premijerkom Marijom Buhač i resornim ministarima na kojem se pokušalo doći do rješenja, no dogovor nije postignut. Podsjetimo, sindikati su 8. prosinca istim povodom održali jednosatni štrajk upozorenja, te su se nakon ankete članstva odlučili na štrajk.

–  Očekivali smo poboljšanje, međutim ponašanje Vlade bilo je nekorektno. Izdvojili su dva milijuna u rebalansu, kojih dotad nije bilo, a tvrdili su da novca nema. Ta dva milijuna su za tužitelje koji se nisu odrekli kamata. Taktika Vlade je očigledno – “zavadi pa vladaj“, i s tim su nas u Koordinaciji namjeravali zavaditi. Sindikat policije je odustao od prosvjeda, oni su se zadovoljili i rekli da je ovo veliki pomak. To nije nikakav pomak za nas! Mi smo se odlučili za prosvjed, rekao je Josip Milić predsjednik Unije neovisnih sindikata tijekom današnjeg prosvjeda.

Najavu štrajka osim Milića potpisali su Dalibor Alilović iz Sindikata državnih službenika i namještenika, Goran Miličević iz Sindikata učitelja, Edina Čomić iz Sindikata srednjih škola, te Edin Sarajlić iz Sindikata osnovnih.

Milić napominje kako je izvadio pokazatelje da je ove godine prvi put prikupljeno deset milijardi i šest stotina milijuna maraka.

ŠTO DALJE? Milić: Prosvjedi će u buduće biti sve češći i radikalniji

-Prošle godine je bilo 700 milijuna manje prihoda, a nama kažu kako su godinu završili s minusom od devet milijuna. U Federaciji su javni prihodi veći za 15 posto i jasno je da nas Vlada obmanjuje, dok tvrdi kako novca nema. Uvjeravaju da je novca manje, i što je najgore, da će ga dogodine biti još manje. Ni po kakvim pokazateljima to nije moguće. Tražimo svoje mrvice. Govorili smo i o federalnoj pomoći, dodatnoj plaći, i na to su se oglušili. Nisu nam željeli izaći u susret. Nemamo drugi put nego ovako nastaviti borbu, s tim da će naši prosvjedi u buduće biti prosvjedi sve češći i radikalniji, rekao je Milić.

Policija se ‘sklonila’

Sindikat policije na sastanku je zauzeo stav da se ne ide s ostalim sindikatima, smatrajući da je novoj vlasti potrebno vrijeme za presabiranje. Ostavljeno im je stotinu dana da detaljno sagledaju stanje, te će se potom intezivno tražiti ostvarenje prava.

– Iskreno, na sastanku s Vladom smo primjetili kooperatiovnost i želju da se problemi riješe na obostrano zadovoljstvo. Dobili smo čvrsta obećanja da će se ići brže i snažnije s isplatanja dugovanja, čak nam je spomenuta i mogućnost komercijalnog kredita. Dinamika će se ubrzati, također, isplaćena su i dva milijuna, redovito s kamatama, a od ožujka bi se trebali ići s isplatama kvartalno, naveo je Nail Balić, predsjednik Sindikata policije, upitan za razloge za posljednju odluku.

Kada je riječ o povećanju osnovice za policiju, u Sindikatu su se također složili da je potrebno Vladi dati vremena, a kako bi se stvari detaljno analizirale i donijele najbolje odluke.

– Vlada ne bježi od povećanja osnovice. Imamo obećanje da će se i ta priča početi rješavati u ožujku. Dali smo im stotinu dana u kojima ćemo detaljno pratiti njihove poteze i ako bude potrebe, pravovremeno reagirati, naveo je Balić.

N. K.dnevni.ba

Popularno danas